Dekani 11 fakultet: vladne namere vodijo v nacionalno katastrofo

Dekani nasprotujejo nameravanem spreminjanju standardov in normativov v vzgojno-izobraževalnih institucijah.

Objavljeno
20. junij 2012 18.54
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Dekani enajstih fakultet članic ljubljanske in mariborske univerze, ki izobražujejo strokovne delavce v vzgoji in izobraževanju, so danes poslali  protestno izjavo »Protest fakultet, ki izobražujejo strokovne delavce v vzgoji in izobraževanju«.

Dekani nasprotujejo nameravanem spreminjanju standardov in normativov v vzgojno-izobraževalnih institucijah, ki jih je predvideval zdaj že sprejeti zakon o uravnoteženju javnih financ (ZUJF). Kot so zapisali v protestnem pismu, je vlada nameravala poslabšati standarde in normative v vzgojno-izobraževalnih institucijah, ti ukrepi pa so bili zaradi nasprotovanja sindikatov izločeni iz zakona. »Ministrstvo pa jih očitno še vedno namerava uveljaviti, čeprav so strokovno nesprejemljivi,« so zapisali. 

Nasprotujejo tudi novi reformi visokošolskega prostora in menijo, da je »preuranjena in neprimerna«. Po njihovem mnenju mora vlada nujno zagotoviti dodatna finančna sredstva, da bo mogoče izvajati magistrske programe za vse študente brezplačno ter nemoteno izvajati raziskovalno delo.

V tem letu bodo v drugi polovici leta univerze prejele okoli dvajset odstotkov manj sredstev, kot jih potrebujejo za plače in materialne stroške izvedbe rednih študijskih programov. »To so namere, ki vodijo visokošolski prostor v nacionalno katastrofo,« so zapisali.

Dekani opozarjajo, da je struktura študijskih programov predpisana in potrjena s strani države. Programi so tudi mednarodno primerljivi, kar je pogoj za priznavanje diplom v tujini. Ta merila posredno predpisujejo tudi stroške njihove izvedbe, menijo podpisniki protestnega pisma.

Protestno pismo 11 dekanov fakultet