Del koalicije proti ustavnemu sodišču

V Desusu in SD nasprotujejo predlogu resornega ministrstva v zvezi s popolnim financiranjem zasebnih šol.

Objavljeno
16. februar 2017 20.54
ministrica za šolstvo in šport dr.Maja Makovec Brenčič Ljubljana 25.05.2016 foto:Igor Mali
Majda Vukelić
Majda Vukelić
Ljubljana – Predlog novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja je še eden od zakonov, ki razdvajajo koalicijo. V Desusu in SD nasprotujejo rešitvam, ki jih je pripravilo resorno ministrstvo. Jedro spora je, v kolikšnem odstotku naj država financira zasebne osnovne šole.

Konec leta 2014 so ustavni sodniki ugotovili, da je člen zakona, ki govori o tem, da država zasebne osnovne šole financira v višini 85 odstotkov, v nasprotju z ustavo. Zato so državnemu zboru naložili, da mora to neskladje odpraviti v enem letu na način, da bo javni program v zasebnih osnovnih šolah financiran enako kot v javnih osnovnih šolah – to je v celoti (100-odstotno). Leto dni je sicer že zdavnaj minilo.

Prekinjena vladna razprava

Po tokratnem predlogu ministrstva za izobraževanje, znanost in šport bi tako država zasebnim osnovnim šolam, ki izvajajo javno veljavne programe, za izvedbo obveznega javnega programa zagotovila sto odstotkov sredstev. Manjše financiranje pa novela določa za razširjen javni program, ki vključuje jutranje varstvo, podaljšano bivanje, dopolnilni in dodatni pouk. Država bi ga financirala v višini 85 odstotkov sredstev, ki jih zagotavlja za izvajanje razširjenega programa javne šole. Toda te rešitve bo treba, kot pravi ministrica Maja Makovec Brenčič, usklajevati še naprej. Zato je tudi vlada včeraj prekinila razpravo o zakonski noveli.

Malo za in odločno proti

V SMC se sicer strinjajo z vsebinskimi izhodišči zakona, vendar rešitve, ki jih zagovarjata drugi koalicijski partnerici SD in Desus, po besedah vodje poslanske skupine SMC Simone Kuster Lipicer deloma odstopajo od vsebine novele.

V Desusu načeloma ne nasprotujejo zasebnim šolam, a obenem menijo, tako vodja poslanske skupine Franc Jurša, da je njihovo financiranje v zdajšnji višini zadostno. Po njegovih besedah bi tako in tako najprej morali končati postopek za spremembo ustave, ki so jo predlagali v SD.

Vodja njihove poslanske skupine Matjaž Han meni, da je javno šolstvo v Sloveniji organizirano odlično, zasebno pa financirano v zadostni meri. Han upa, da se bo o zakonskem predlogu še mogoče usklajevati. »Nikdar ne bomo privolili v to, da se bo zasebno šolstvo financiralo tako kot javno. Za to ni nobene potrebe,« pravi. Na vprašanje, ali vendarle ne gre za arbitrarno odločanje o odločbah ustavnega sodišča, pa odgovarja, da poslanci vedno odločajo arbitrarno. »In tu je na neki način tudi nekaj ideologije vmes,« še doda Han.