Del zamrznjenih evrov nakazan

Evropa zahteva analizo javnih naročil.

Objavljeno
14. september 2014 19.15
Medicinska fakulteta v Mariboru, 16.9.2013
Silva Čeh, gospodarstvo
Silva Čeh, gospodarstvo
Ljubljana – Slovenija je iz Bruslja že prejela nakazilo skoraj 183 milijonov evrov, ki so del »zamrznjenih« evropskih sredstev, potem ko se je evropska komisija odločila, da nam bo del zadržanih sredstev sprostila in nakazala.

Iz ministrstva za finance so potrdili, da je komisija že nakazala 182.990.273 evrov. »Evropska komisija je od nacionalnih organov zahtevala izvedbo analize javnih naročil in sprejem določenih ukrepov. Urad RS za nadzor proračuna trenutno pregleduje analizo in v primeru, da pri tem ne bo ugotovil resnejših pomanjkljivosti, namerava do konca septembra 2014 o tem pripraviti poročilo z mnenjem,« so zapisali na ministrstvu.

Po naših podatkih gre za analizo okoli 300 javnih naročil, v katerih mora biti pregledano, ali vsebujejo diskriminatorna določila, zaradi katerih je EK med drugim Sloveniji zaustavila izplačila iz bruseljskega v slovenski proračun. Pri »diskriminatornem« očitku gre predvsem za to, da naj bi po naši ureditvi že v samem začetku prijavljanja (ko še ni jasno, ali bodo projekti tudi potrjeni) zahtevali od prijaviteljev, da se potencialni bodoči vodje projektov izkažejo z licenco, ki jo potrdi in avtomatično vpiše v svoj register Slovenska inženirska zbornica. S tem se očitno EK ne strinja.

Poleg tako imenovane inženirske diskriminatornosti so bili najbolj razvpiti še gradnja mariborske medicinske fakultete in mokronoško-trebelnega širokopasovnega interneta ter železniška proga Pragersko-Hodoš. Pri prvem se govori o finančnih popravkih v višini približno 1,7 milijona evrov, pri mokronoškem internetu pa bi bilo treba vračati okrog 635 tisoč evrov. V obeh primerih se omenja nespoštovanje zahtevanih pravil pri samem procesiranju črpanja sredstev EU, napake pri postopkih javnih naročil, pa tudi goljufije.

Še julija so omenjali 4,3 milijona evrov kot vsoto finančnih korekcij, ki jih bo morala vrniti Slovenija. Kakšna bo ta številka, bomo videli, ko bodo vsi ti postopki bliže koncu. V petek smo zaman čakali na pojasnila ministrstva za izobraževanje, znanost in šport glede opisanih težav mariborske medicinske fakultete in mokronoškega interneta. Zanimalo nas je, kdo naj bi zahtevana sredstva vračal oziroma ali so temu odgovoru že bliže, saj je znano, da si že nekaj časa »kazen za sistemske napake« podajajo eden drugemu. Od pol dveh naprej so bili vsi, ki bi se lahko s tem odgovorom spopadli, »na terenu«, če povzamemo njihov telefonski odgovor.