Delova anketa razburila politično areno

Levica ima alternativo, ki lahko premaga Janšo. 

Objavljeno
16. oktober 2011 19.27
Posodobljeno
17. oktober 2011 06.00
Klara Škrinjar, 
Zoran Potič, notranja politika
Klara Škrinjar, 
Zoran Potič, notranja politika
Ljubljana – »Te volitve so zelo verjetno odločene.« Tako je dejal Zenel Batagelj iz Valicona o velikem preobratu, ki ga je pokazala zadnja Delova anketa po najavi kandidatur Zorana Jankovića in Gregorja Viranta na prihajajočih predčasnih volitvah.

Jankovića je anketa namreč postavila na prvo mesto, pred SDS, na tretje mesto pa Virantovo listo. »Tokrat smo morda prvič priča delni menjavi političnih elit in obrazov, in to velja tako za levico kot desnico. To je po dolgih letih prva sprememba v slovenskem političnem prostoru,« pa meni Samo Uhan iz Centra za raziskovanje javnega mnenja.

»V Sloveniji imamo nekoliko več levih volivcev, vendar desni, čeprav jih je nekoliko manj, veliko bolj pridno hodijo na volitve in odgovarjajo na ankete, predvsem pa so, v nasprotju z levimi, opredeljeni. In to je glavno sporočilo mnenjskih raziskav do pred kratkim,« je rezultate razlagal Batagelj in dodal: »Oblasti skoraj nihče več ni zaupal, tudi levi del volilnega telesa ne, z vsakim mesecem je naraščal delež neopredeljenih, med opredeljenimi pa se je večal delež SDS. Torej, levica se je v veliki meri preselila med neopredeljene.«

Nato se je zgodil »blitzkrieg«, pravi Batagelj. Izvedel ga je Janković. Volivci levega dela volilnega telesa, tako Batagelj, so imeli do zdaj pri izbiri preferenčne stranke problem, ker ni bilo alternative, ki bi lahko premagala Janšo. »Zdaj se je zgodilo, da ima levica alternativo, ki lahko premaga Janšo. To je Janković,« je dejal Batagelj.

Uspešen prvi met

Tudi Uhan pravi, da je prvi met Jankoviću zagotovo uspel. »Preboj je uspel in očitno sega čez meje Ljubljane. Ključno pa je, ali se bo ta podpora ohranjala,« je dejal. Po njegovem mnenju še ni povsem jasno, kdo je v ozadju te podpore: ali gre za motiviranje tistih, ki do zdaj sploh niso odhajali na volitve, ali razočaranih volivcev levice in delno tudi desnice. Jasno pa je, tako Uhan, da levica ni izginila s slovenskega političnega prizorišča, saj se je zgodila stranka, za katero bi se očitno odločali tudi levičarji. Uhan zato sklepa, da se strankarski zemljevid Slovenije nekoliko spreminja.

Vsaka mnenjska raziskava je sicer izvedena v določenem kontekstu, pa je opozoril Batagelj. Odločanje o sodelovanju na letošnjih volitvah je bil kontekst tokratne Delove raziskave. »Janković je bil verjetno v teh treh dneh 'top of mind' politik. V kontekstu izgubljenega levega volivca tako verjetno ni zelo težko dobiti tolikšne podpore. Potreboval je samo še dokaz  – in to so prav rezultati Delove ankete, po kateri Janković prehiti Janšo,« je še dejal Batagelj.

Nekoliko drugače pa vidi rezultate ankete Matevž Tomšič s fakultete za uporabne družbene študije, saj pravi, da rezultati močno odstopajo od preostalih, opravljenih v zadnjem času – tistih, ki so upoštevale nove liste. »Denimo Ifimesova anketa je dala tako rekoč diametralno nasprotne rezultate. Tudi rezultati ankete Ninamedie so bili precej drugačni. V tem smislu je posamezne ankete zelo težko komentirati, ker se ne ve, katera bolj verodostojno kaže dejansko stanje,« je dejal Tomšič.

Batagelj pa je še dejal, da so slovenski volivci, utrujeni od politike, zdaj vendarle dobili zadovoljivo rešitev. »Pred svojim problemom so označili kljukico, zdaj je treba počakati samo še do 4. decembra.«

Premešan politični prostor

Odzivi znanih predstavnikov strank so različni, a nihče ne dvomi, da bodo uspešni. »To je spodbudno za nadaljevanje in hkrati dokaz, da smo se prav odločili. Opaziti je, da so tudi druge nove stranke ali tiste v nastajanju dobile zelo veliko podporo. Očitno si državljani želijo sprememb,« je za nacionalno televizijo komentiral ljubljanski župan Zoran Janković Delovo anketo, ki je njegovi stranki namerila vodstvo pred doslej dolge mesece vodilno SDS. V največji opozicijski stranki se na izsledke raziskave še niso odzvali, prav tako so bili v največji vladni stranki SD (ki smo ji izmerili velik padec podpore) skopi s komentarji.

Podpredsednik socialdemokratov Patrick Vlačič je izjavil, da bo do volitev še veliko anket in da se prava tekma komaj začenja.

Gregor Virant, drugo največje presenečenje, je pojasnil, da je tretje mesto spodbuden začetek glede na to, da so se šele pred nekaj dnevi odločili za vstop v volilno tekmo. »Brez kakršnega koli kapitalskega zaledja smo v šestih dneh oblikovali odlično delujoč volilni štab, skoraj v celoti sestavili sijajno listo kandidatov, resničnih novih obrazov, in zapisali program. Podpora Iva Boscarola nam je vlila dodaten zagon. Vložili bomo vso energijo v to, da se do volitev povzpnemo še višje, torej na prvo mesto.« Evropski poslanec Zaresa Ivo Vajgl pravi, da na ankete ne da veliko. »Ljudje si bodo svoje mnenje izoblikovali v prihodnjih dveh mesecih, ko bodo vsi morali predstaviti svoje programe in osebnosti. Edina prava anketa bo volilni rezultat.«

V SLS bodo ne glede na ankete nadaljevali državotvorno politiko in se izogibali ideološkim temam, pojasnjuje prvak stranke Radovan Žerjav. Zanj je ključno, ali zmoremo kulturen politični dialog in kompromis pri ključnih izzivih današnjega časa.