Desnica številnejša kot levica

Največ članov ima med političnimi strankami SDS (30.324), najmanj PS (2530) in DL (921).

Objavljeno
20. avgust 2013 18.10
SDS
An. B., notranja politika, Ni. Č., Delo.si
An. B., notranja politika, Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Minuli teden sta stranko SDS zapustila dva pomembnejša člana te stranke - Franc Pojbič in Pavel Rupar.

SDS je na spletni strani objavila odziv, v katerem se je pohvalila, da »SDS je in ostaja največja stranka v državi«, v zadnjih dveh mesecih in pol pa se je v stranko včlanilo več sto ljudi.

Z odhodi nekdanjih vplivnih članov si v SDS niti ne belijo glave. »Jože Pučnik je nekoč dejal, da ni pomembno, ali delaš to, kar ti koristi, ampak tisto, kar je prav. Kdor torej izstopi iz stranke zaradi koristi, gotovo ne dela prav,« so komentirali v službi za odnose z javnostmi SDS.

Parlamentarne stranke smo vprašali, koliko članov štejejo njihove stranke.

SDS ima med slovenskimi političnimi strankami s 30.324 posamezniki trenutno daleč največ članov.

Sledi SLS z okoli 16.000 člani, tretja največja stranka pa je SD z 12.005 člani in dodatnimi 9313 podporniki, ki zaradi različnih ekonomskih razlogov ne plačujejo članarine, a sodelujejo pri aktivnostih stranke. Približno enako število članov - 11.910 - ima tudi Desus, NSi pa 10.297.

Najmanj članov imata stranki, ustanovljeni pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami PS (2530) in DL (921).

Neparlamentarne stranke imajo nekoliko manj članov. Po pisanju STA imajo v nekdaj najmočnejši stranki v državi LDS okoli tisoč članov. Stranka Zares je imela lani glede na plačano članarino med 600 in 700 člani. Stranka za trajnostni razvoj Slovenije (TRS) pa šteje 477 članov ter 258 simpatizerjev.

***

Največjo opozicijsko stranko so v relativno kratkem času pretresli odhodi treh vplivnih članov. Franc Pojbič in Pavel Rupar sta strankarski izkaznici vrnila, Žiga Turk pa je izstopil iz vseh organov SDS. Kaj med drugim o tem meni Miha Brejc, ki je lani tudi sam zapustil SDS, preberite v jutrišnjem Delu.