Desus bo podprl Jankovića za mandatarja

Desus bo v sredo podprl Zorana Jankovića za mandatarja, prav tako SD. Janković naj bi imel zagotovljenih 46 glasov.

Objavljeno
10. januar 2012 08.38
Posodobljeno
10. januar 2012 09.45
An. B., notranja politika, J. S. S., Delo.si
An. B., notranja politika, J. S. S., Delo.si

Ljubljana - Poslanci Desusa bodo na sredinem glasovanju v državnem zboru za mandatarja podprli Zorana Jankovića.

Zoran Janković in Karl Erjavec sta se sestala pred izvršnim odborom stranke. Erjavec je povedal, da mu je Janković namignil, da ima zagotovljenih 46 glasov v DZ.

Kot možna odločilna glasova se omenja poslanca narodnih skupnosti Roberta Battellija in Laszla Göncza, ki pa sta to možnost danes po sestanku pri predstavnikih Pozitivne Slovenije Janiju Möderndorferju in Romanu Jakiču, zanikala. Battelli je ocenil, da je bil pogovor informativne narave. Z Gönczem še vedno vztrajata na stališču, da ne bosta jeziček na tehtnici, torej njune podpore Zoranu Jankoviću ni pričakovati.

Špekuliralo se je tudi o poslancu DLGV Ivanu Vogrinu, ki mu je predsednik stranke Gregor Virant postavil ultimat, naj do konca marca uredi dolžniška razmerja z upniki svojega podjetja, sicer ga bo pozval k odstopu. Vogrin je danes nedosegljiv, je pa Virant včeraj zagotovil, da bo vseh osem strankinih poslancev glasovalo enotno proti Jankoviću.

Sredino glasovanje o mandatarju je sicer tajno.

Erjavec je povedal, da sta stranki dosegli dogovor o uveljavitvi četrtega dohodninskega razreda. Janković Desusu ponuja dve ministrski mesti, ne pa tudi predsedovanja DZ. »Ker Lista Virant v koalicijo z Jankovićem ne namerava, bi bil tudi razrez ministrskih mest kasneje lahko drugačen,» je pojasnil Erjavec.

Poleg tega so dosegli, da v letu 2013 pokojnine ne bi padle v morebiten intervencijski zakon. Prav tako so uskladili kompromisni predlog pokojninske reforme, po katerem bi se pokojnine usklajevale 60-odstotno z rastjo plač in 40-odstotno z rastjo življenjskih stroškov. Sprejeli so tudi stališče, da je treba preprečiti zlorabe predčasnega upokojevanja. "

V osnutek koalicijske pogodbe so vnesli tudi subvencioniranje pripravništva za poklice, ki so v gospodarstvu deficitarni.

Erjavec je sicer poudaril, da v kolikor Janković v sredo ne bo dobil zagotovljenih 46 glasov, se bo stranka Desus začela pogajati z drugim kandidatom za mandatarja.

»Slovenija čim prej potrebuje vlado in v SD ne vidimo ovir, da v sredo v državnem zboru ne bi podprli Zorana Jankovića kot mandatarja za sestavo vlade,« je po današnjem kolegiju stranke dejal podpredsednik SD Patrick Vlačič. Noben koalicijski sporazum po njegovih besedah ni idealen, je pa sporazum, ki so ga parafirali v soboto, zanje sprejemljiv, poroča STA.

Kot je dodal Vlačič, so v koalicijskem sporazumu ključne stvari, ki so jih zahtevali. Vodja poslanske skupine SD Janko Veber je k temu dodal, da so dokument parafirale vse v usklajevanja vključene stranke, kar je po njegovem kazalo na to, da so bila usklajevanja konstruktivna.

Na kolegiju je bil tudi predsednik stranke in predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Borut Pahor. Pred kolegijem stranke SD, ki je edina zagotovila podporo Jankoviću, se je sestala tudi poslanska skupina SD.

Poslanci SD so bili do odločitve Liste Virant, da Jankovića ne bo podprla, kritični in menijo, da je Lista Virant ves čas držala figo v žepu.

Ravno v času zbiranja članov kolegija se je iz poslopja, kjer so tako prostori vlade kot predsednika republike, odpeljal kandidat za mandatarja Zoran Janković. Sklepati gre, da se je sestal s predsednikom države Danilom Türkom.

Danes se bo sestal tudi svet Pozitivne Slovenije, ki naj bi razpravljal o koalicijskih povezovanjih. Stranka namerava komentirati tudi odločitev Liste Virant, ki je precej zmanjšala verjetnost potrditve Zorana Jankovića za mandatarja.