Desus in SMC privijata ministrico Anjo Kopač Mrak

Dolgo pričakovana reorganizacija centrov za socialno delo še korak dlje od političnega žegna.

Objavljeno
25. april 2017 20.51
DZ - Interpelacija Anje Mrak Kopač
Barbara Hočevar, Zoran Potič
Barbara Hočevar, Zoran Potič

Ljubljana – Po mesecu dni premisleka in preložitvi odločitve koaliciji včeraj tudi v drugo ni uspelo uskladiti stališč glede reorganizacije centrov za socialno delo. Še več. Zdi se, da je soglasje celo dlje, kot je bilo prvič, saj pri SMC predlagajo, da bi projekt prevzelo ministrstvo za javno upravo. Ministrica Anja Kopač Mrak opozarja na pomanjkanje temeljnega zaupanja v med koalicijskimi partnerji.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je že pred meseci pripravilo celovito reorganizacijo centrov za socialno delo, po katerem bi 62 lokalnih centrov ostalo, administrativne in še nekaj drugih nalog pa bi prevzelo 16 območnih centrov.

Po strokovni plati je predlog usklajen, politične odločitve pa tudi po današnjem sestanku še ni, ker imajo zadržke tako v Desusu kot v SMC. Kot je po koalicijskem vrhu pojasnil prvak Desusa Karl Erjavec, se bojijo centralizacije. Erjavec je skušal biti optimist, da se bo na koncu še dalo najti pametno rešitev.

Nov krog, morda celo zadnji, preden vsi skupaj vržejo puško v koruzo na področju reorganizacije centrov za socialno delo, bo sledil 5. maja.

Preobrat pri SMC

Stališče Desusa ostaja enako že ves čas, do preobrata je prišlo pri SMC.

»Presenetil me je predlog, da naj bi bila reorganizacija centrov za socialno delo v pristojnosti ministrstva za javno upravo, ker se reorganizirajo ustanove države. Težko pristanem na to, da bomo po istem vzorcu reorganizirali upravne enote, centre za socialno delo in sodišča, ker se mi to strokovno ne zdi sprejemljivo. Razmišljati, da lahko po birokratskih kriterijih združuješ, pa ne gre, ker so institucije 25 let živele svoje življenje in logiko. Zelo me je presenetilo pomanjkanje temeljnega zaupanja znotraj koalicije. Naivno sem verjela, da podpora stroke nekaj šteje,« je po sestanku dejala ministrica Anja Kopač Mrak in poudarila, da ne želi reorganizacije za vsako ceno.

Razume težnje Desusa, da ščiti lokalno okolje in jih skrbi za manjše kraje, predloga SMC pa ne najbolj. »Lahko delujem v okolju, kjer so mi zahteve jasne. Če se te iz dneva v dan spreminjajo, pa zadeve težko pripeljem do točke, ko jih lahko zapremo. Projekt odkrito podpira velika večina stroke, politika je na vseh usklajevanjih jasno rekla, da vsebinsko nimajo problemov. Problem pa je zaupanje med koalicijskimi partnerji. Naredila bom vse, da projekt dobi podporo v državnem zboru, a ne na račun tega, da bo reorganizacija sama sebi namen. Na to ne bom pristala, ker gre za preobčutljive stvari,« je še povedala ministrica.

Veliko mero zadovoljstva je na koaliciji, zlasti pri Desusu, vzbudila informacija ministrice za finance Mateje Vraničar Erman, da bo regres upokojencem izplačan že 1. julija.