Desus je odrekel podporo prodaji NLB

Na kalvzuri stranke Desus so sklenili, da niso izpolnjeni pogoji za prodajo NLB, to pa je cena, ki bi pokrila vložek davkoplačevalcev v dokapitalizacijo.

Objavljeno
07. junij 2017 18.33
vidic desus
Zoran Potič
Zoran Potič

Ljubljana - Desus pod trenutnimi pogoji ne pristaja na prodajo NLB, so sklenili danes na klavzuri stranke, kjer so se ozrli tudi že proti volitvam prihodnje leto. Prvak Desusa Karl Erjavec pričakuje, da bo vlada na jutrišnji seji soglasno sprejela sklep, da se sistemska banka ne proda.

Druga največja koalicijska stranka z enajstimi poslanci se za zaprtimi  vrati v širši sestavi redko sestaja. Tokratni zbor je bil glede na dnevni red več kot upravičen, saj mora Desus odgovoriti, kakšno politiko bo zavzela do trenutno najpomembnejše odločitve (NLB), kako vidi svoj položaj v vladi in kdaj začeti s pripravami na prihodnje volitve.

Glede NLB je po današnji klavzuri bolj kot ne jasno, da ministri Desusa na današnji vladi ne bodo podprli sklepa, da se nadaljujejo postopki za prodajo največje slovenske banke, ki je tudi v državni lasti. Pogoj, ki ga postavljajo, pojasnjuje prvak Desusa Karl Erjavec je, da bi v ceni za NLB upoštevali vložek davkoplačevalcev, ki so dokapitalizirali banko in neka premija. »Glede na vse informacije, ki jih imamo, kaže, da ne bo mogoče doseči takšne cene, ki bi zadostila pogojem. Zato je bilo stališče stranke, da na vladi ne podpremo začetek postopka prodaje NLB,« je dejal Erjavec.

NLB ni Erjavčev bankomat

Prvak Desusa očitke, da zaviranje prodaje pomeni nadaljevanje politike bankomata za določene politične in gospodarske interese, odločno zavrača. »Če bi bila NLB bankomat stranke Desus, potem bi bile danes pokojnine zagotovo višje. Po svoje bi bil vesel, če bi bila NLB bankomat predsednika Desus, ker bi v tem primeru lahko takoj povečal pokojnine,« je v svojem slogu odgovarjal Erjavec.

Prvak Desusa pričakuje, da bo ministrski vladi glede NLB soglasen. To bo, po njegovem treba ustrezno pojasniti Evropski komisiji, ki glede na zaveze iz leta 2013, ko so dovolili Sloveniji izredno dokapitalizacijo NLB pod pogojem, da banko nato proda do konca leta 2017. Erjavec pravi, da bo to naloga finančne ministrice Mateje Vraničar Erman, predvsem pa da bo treba slovenska stališča in interese reševati na najvišji ravni, to je med predsednikom slovenske vlade Mirom Cerarjem in predsednikom Evropske komisije Jean Claudom-Junckerjem.

Triglav v demografski sklad

V stranki Desus so sicer izjemno zadovoljni zaradi dobre gospodarske rasti, ker ta omogoča boljše življenje, za to pa da je pomembna tudi politična stabilnost. Kot je poudaril Erjavec, bo Desus glede tega zanesljiv in stabilen koalicijski partner. »Želimo si dokončati mandat,« je dejal Erjavec. Vendar, bo treba na vladni ravni sprejeti še nekaj pomembnih odločitev. Ena od teh je demografski sklad, zaradi česar so tudi vstopili v aktualno koalicijo.

S tem poudarkom Erjavec sporoča, da na tej točki ne bodo popuščali. In kot je razumeti liderja upokojenske stranke, so se glede zakona o demografskem skladu s SMC zelo približali, zato ni pričakovati težav. Kompromis glede usode 34 odstotnega deleža Zavarovalnice Triglav, da je na dosegu roke. V Desusu zagovarjajo, da bo z njimi v bodoče upravljal sklad, Erjavec pa pričakuje, da bo vlada zakon o tem obravnavala že na eni izmed junijskih sej.

Glede zdravstvene reforme si v Desusu ne delajo velikih iluzij, saj ne pričakujejo, da bo uspelo ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc uspelo izpolniti eno od ključnih obljub, da bo do konca mandata pod streho spravila zakon o zdravstvenem varstvu in zavarovanju. »Pri tem zakonu smo še zelo daleč od rešitve, ostali zakoni pa so v parlamentarni proceduri in bo šele videli, kaj bo prinesla razprava,« pravi Erjavec. Če bo zakon o zdravstvenem varstvu in zavarovanju v kratkem objavljen v obliki zakonskih členov, pričakujejo, da bo ponovno opravljena javna razprava o njem, ker gre za izjemno pomemben zakon, ker ureja financiranje zdravstva.

Erjavec je po klavzuri poudaril še, da v zadnje leto vztopajo mirno in pripravljeni na vsako situacijo, imajo pripravljen program in evidentirane kandidate. »Zato lahko rečem, da mirno plujemo v zadnje leto mandata,« pravi Erjavec. Glede predsedniških volitev so sprejeli odločitev, da bodo pred predsedniško kampanjo podprli enega od kandidatov. Erjavec ni razkril, koga bi podprli, bo pa zagotovo to tisti, ki bo imel po njihovi oceni največ možnosti za zmago. Vsakršna drugačna odločitev bi bila po njegovem nesmiselna.