Desus krepi pritisk na Bratuškovo

Po neuradnih informacijah je premierka zamisel o zaupnici opustila, vsaj dokler se ne razčistijo razmerja v koaliciji.

Objavljeno
10. september 2013 21.56
Ljubljana 10.2.2012,izredna seja DZ,Gregor Virant in Karel Erjavec foto: Tomi Lombar
Tanja Starič, Samanta Gomboc, notranja politika
Tanja Starič, Samanta Gomboc, notranja politika

Ljubljana – Izvršilni odbor Desusa bo prihodnji torek odločal, ali bo stranka ostala članica vlade, je danes namignil vodja poslanske skupine Franc Jurša. Upokojenska stranka torej zaradi načrtovanega posega v regres k pokojninam stopnjuje pritisk v koaliciji.

Vladna četverica ima še dva tedna časa, da uskladi predlog proračuna za prihodnje leto, pri čemer je, kot pravi Gregor Virant (DL), »fiksno samo to, da primanjkljaj ne sme biti višji od treh odstotkov«. Koliko manevrskega prostora v pogajanjih še imata premierka Alenka Bratušek in finančni minister Uroš Čufer, ni znano, vladni viri pa trdijo, da zelo malo. Alternative posegu v letni dodatek upokojencev in znižanju socialnih transferjev ni.

Zaupnica »na ledu«

Bratuškova javno še ni komentirala neuradnih informacij, da bi utegnila na proračun vezati zaupnico. Tudi v njeni stranki so redkobesedni. »Predloga za rekonstrukcijo vlade za zdaj ni na mizi. O zaupnici pa sem slišal samo od novinarjev,« je danes zatrdil vodja poslancev PS Jani Möderendorfer.

Po neuradnih informacijah je premierka zamisel o zaupnici sicer opustila, vsaj dokler se ne razčistijo razmerja v koaliciji. Poleg Desusa ima namreč težave tudi s Socialnimi demokrati, ki ne privolijo v dvoodstotno znižanje socialnih transferjev. SD je tu enako nepopustljiva kot Desus pri pokojninah, čeprav je danes vodja poslancev SD Matjaž Han poudaril, da »nismo stranka, ki bi vsaki dve uri kričala, kako gre iz koalicije«.

Čeprav je Bratuškova v ponedeljek po neuspešnih proračunskih pogajanjih zanikala spore v koaliciji, je hkrati poslala sporočilo Erjavcu: »Ta trenutek je najpomembnejša politična stabilnost. To najbolj zanima evropsko komisijo in finančne trge.« Če bodo koalicijske partnerice to upoštevale, potem bodo - tako Bratuškova - lahko dosegli dogovor. Tudi Gregor Virant sploh ne dopušča možnosti, da bi proračun lahko zrušil vlado: »To je za državo nujno in to moramo narediti.«

Janković še molči

Bratuškovo pa čaka tudi odločitev, ali in kdaj bo kandidirala za predsednico PS. Njen tekmec Zoran Janković tudi danes ni povedal, ali se namerava vrniti na vrh PS. Bo pa za vprašanja dosegljiv prihodnji torek, je obljubil.

Evidentiranje kandidatov se bo sicer končalo 24. septembra, potem ko bo izvršilni odbor potrdil listo, pa nove kandidature ne bodo več mogoče.