Desus vztraja pri usklajevanju pokojnin

Za pokojnine, ki ne temeljijo na plačevanju prispevkov, se v stranki strinjajo, da se izločijo iz pokojninske blagajne.

Objavljeno
10. oktober 2012 16.31
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana - DeSUS bo pri sprejemanju pokojninske reforme vztrajal, da se pokojnine usklajujejo tudi v letih 2013 in 2014, kot tudi, da se usklajevanje opravi dvakrat letno, je povedal Karl Erjavec. Za pokojnine, ki ne temeljijo na plačevanju prispevkov, se v stranki strinjajo, da se izločijo iz pokojninske blagajne, a naj jih izplačuje Zpiz, poroča  Slovenska tiskovna agencije.

Po besedah Erjavca je namreč predlog proračunov za leti 2013 in 2014 predvideval zamrznitev pokojnin, ker pa je bil DeSUS proti temu, so se na vladi dogovorili, da bodo omenjeno usklajevanje zapisali v pokojninsko reformo. Zdaj bodo po besedah Erjavca vztrajali, da se omenjeni ukrep, sicer letno vreden okoli 50 milijonov evrov, zapiše v pokojninsko reformo. »Plače namreč rastejo, medtem ko pokojnine ves čas zaostajajo,« je dejal predsednik DeSUS.

Prav tako si bodo prizadevali, da se pokojnine usklajujejo dvakrat letno tako v letih 2013 in 2014 kot v vseh ostalih letih. To po njegovih besedah predvideva tudi koalicijska pogodba ter tudi zdajšnji zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.

V DeSUS se po besedah predsednika stranke strinjajo, da se pokojnine, ki ne temeljijo na plačevanju socialnih prispevkov, izločijo iz klasične pokojninske blagajne, a hkrati predlagajo, da njihovega izplačevanja ne prevzamejo posamezna ministrstva, pač pa Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz), ki naj te pokojnine uvrsti v posebno kategorijo. »Slednje je boljša rešitev, ker ima Zpiz že vso potrebno administrativno podporo za izplačilo tovrstnih pokojnin,« meni Erjavec.

Na novinarski konferenci je komentiral tudi varčevalne ukrepe v javnem sektorju. Sam se pri tem zavzema za t. i. mehke rešitve. »Vsem je jasno, da bo treba varčevati, ker denarja ni, jasno pa je tudi, da je treba te ukrepe sprejeti v sodelovanju s sindikati,« je dejal. Če se nam zgodijo referendumi, potem »smo na dobri poti, da bomo primorani zaprositi za mednarodno denarno pomoč«, je še opozoril.