DL: V Sloveniji je premalo liberalizma in preveč socializma

Virant: Če moramo v tem trenutku imeti kakšno politično vizijo, potem mora to biti vizija finančno samostojne države.

Objavljeno
23. september 2013 19.16
mdr/DZ
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika
Ljubljana - Državljanska lista je po poletnih počitnicah in političnih pretresih po izstopu iz vlade Janeza Janše spomladi letos odločena konsolidirati svoj položaj v očeh javnosti. Stranka je trdna, pravi predsednik DL Gregor Virant, in njihovi ministri Samo Omrzel (za infrastrukturo in prostor) in Senko Pličanič (pravosodje) imajo veliko pokazati.

V DL so zadovoljni, ker je vladi uspelo oblikovati proračun za prihodnje leto pri 3 odstotkih BDP proračunskega primanjkljaja. Gre za velik korak, so prepričani, saj da to omogoča konsolidacijo javnih financ in na koncu s pomočjo fiskalnega pravila tudi izravnan proračun, ker bo to pomenilo, menijo parlamentarni predstavniki slovenskih liberalcev, da bo Slovenija kmalu tudi finančno samostojna država. »Če moramo v tem trenutku imeti kakšno politično vizijo, potem mora to biti vizija finančno samostojne države,« je dejal Virant.

V DL opozarjajo na padce države na mednarodnih lestvicah konkurenčnosti in ekonomske svobode. Virant je navedel podatek, da je Slovenija na globalni lestvici konkurenčnosti IMD v petih letih od 2008 do letos izgubila več kot 20 mest. Na lestvici ekonomske svobode pa po novem naša država zaseda 97 mesto od 152 držav. »Za DL je to dokaz, da imamo v Sloveniji premalo in ne preveč liberalizma. To predvsem pomeni, da imamo v Sloveniji preveč socializma. Imamo preveč državnega lastništva v podjetjih, država se mora umakniti iz državnega lastništva. Padci na globalnih lestvicah nas utrjujejo v prepričanju, da razmišljamo pravilno,« je dejal Virant. Za DL je pomembno, da je vladi uspelo oblikovati proračun brez uvedbe kriznega davka. V DL so bili odločno proti temu davku.

Predsednik DL je izpostavil tudi element politične stabilnosti v okviru iskanja izhodov iz krize. Za konkurenčnost Slovenije je pomembno, da imamo v državi politično stabilnost. Virant pravi, da obstajajo potencialni tuji investitorji, ki z negotovostjo čakajo na razplet v državi, kaj se bo zgodilo. »Ali bo vlada obstala, bo koalicija preživela, ji bo uspelo sestaviti proračun in ali bo ostala stabilna največja vladna stranka, ki vodi koalicijo? Državljanska lista bo še najprej dejavnik politične stabilnosti v državi,« je poudaril Virant. A imajo tudi meje, dodaja - DL ne bo sodelovala s strankami, ki bi jih vodili posamezniki, obremenjeni s korupcijskimi delikti.