DNS protestira zoper ravnanje Cerarjevega varnostnika

Varnostnik je novinarkam poskušal preprečiti opravljanje njihovega dela.  Policija odredila notranji nadzor.

Objavljeno
01. oktober 2014 18.35
Miro Cerar predsednik Stranke Mira Cerarja v novinarskem središču v Ljubljani 13.julija 2014.
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana- Društvo novinarjev Slovenije (DNS) v odprtem pismu ostro protestira zoper ravnanje varnostnika, s strani policije dodeljenega za osebno varovanje premierja, ki je poskušal iz javne površine, pločnika na vogalu Beethovnove in Šubičeve ulice, v torek grobo pregnati novinarke. Te so čakale na zaključek sestanka izvršnega odbora stranke SMC.

V slednji dogodek obžalujejo, vlada pa od policije zahteva pojasnila.

Iz stranke premierja Mira Cerarja so namreč sporočili, da je vlada vodstvu policije in Centru za varovanje in zaščito posredovala zahtevo za pojasnilo glede torkovega dogodka. »Tudi sami si želimo, da se okoliščine dogodka čim prej razjasnijo,« so zapisali.

Kot v odprtem pismu, naslovljenem na premierja Mira Cerarja in generalnega direktorja policije Stanislava Venigerja navajajo v DNS, je varnostnik novinarke celo poskušal legitimirati. Zahteval je tudi telefonske številke nadrejenih jim urednikov.

Novinarke so, kot pojasnjujejo v DNS, na javni površini čakale na izjave članov izvršnega odbor SMC, varnostnik pa jim je poskušal preprečiti opravljanje njihovega dela, poročanja o sestanku največje vladne stranke, ki je v nedvomnem javnem interesu.

DNS ob tem opozarja, da Slovenija ni policijska država, da so novinarke opravljale le svoje delo, ustrahovanje in preganjanje novinarjev s strani policije in s tem onemogočanje novinarskega dela, pa da ne sodi v demokratično državo. Dodajajo tudi, da pravico javnosti do obveščenosti zagotavlja ustava.

Objektivno odgovorne za incident upravni odbor DNS zato poziva, da nemudoma ukrepajo in novinarjem zagotovijo varno in nemoteno opravljanje dela. Zagotovijo naj, da se takšen incident ne bodo ponovil, pričakujejo pa tudi opravičilo odgovornih prizadetim novinarkam.

Od predstavnikov za stike z javnostmi stranke SMC in predsednika vlade pa v DNS pričakujejo višjo stopnjo profesionalizma pri delu in komunikaciji z novinarji. Trenutni pogoji dela po informacijah DNS namreč niso zadovoljivi.

Protestu se pridružuje tudi Združenje novinarjev in publicistov (ZNP). Kot navajajo, je »takšno ravnanje nedopustno, saj so novinarke le opravljale svoje delo in to na javnih površinah.« Premierja pozivajo, da primerno ukrepa, če pa je varnostniku sam dal takšna navodila, pa da se novinarkam opraviči in tako pokaže, da spoštuje pravico javnosti do obveščenosti.

Policija odredila notranji nadzor

Iz policije pa so sporočili, da je generalni direktor policije Stanislav Veniger odredil notranji nadzor. Kot so zapisali v izjavi za medije, bodo preverili vse okoliščine včerajšnjega dogodka pred sedežem stranke in glede na ugotovitve ustrezno ukrepali ter o rezultatih obvestili javnost.

»V policiji dogodek obžalujemo, saj se zavedamo, kako pomembno vlogo v družbi imajo novinarji, katerim ustava in drugi predpisi zagotavljajo nemoteno opravljanje svojega dela. Po drugi strani pa morajo tudi policisti, ki varujejo varovane osebe, svoje naloge v skladu s predpisi opraviti strokovno in profesionalno, da je varnost varovane osebe stalno zagotovljena,« so še zapisali.