Dolgotrajna oskrba iz predala v predal

Demografija: Starejših je 17,2 odstotka, leta 2045 pa jih bo 29 odstotkov.

Objavljeno
29. september 2014 11.12
iza*Simbioza
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika
Ljubljana – V Sloveniji je vse več starejših od 65 let, vendar družbenih sistemov zanje nimamo prilagojenih. Na to nas je opozoril tudi Svet Evrope. V priporočilih pravi, da moramo urediti dolgotrajno oskrbo, a jih skrbi, ker je vezana na zdravstvo, to pa še ni reformirano.

V Sloveniji je starejših od 65 let že 17,2 odstotka prebivalstva (okoli 352.000 oseb), njihovo število se bo skokovito povečalo in jih bo po predvidevanjih statističnega urada leta 2045 že 29 odstotkov. Nujno bo treba prilagoditi vse sisteme, ne samo zdravstvene in dolgotrajne oskrbe, zaradi katerih nam že teče voda v grlo. Vse več bo dementnih, slabovidnih, naglušnih, invalidnih, zato bo treba prilagoditi tudi promet, storitve v bankah, trgovinah in drugje.

Slovenija ta vprašanja zanemarja. Zakon o dolgotrajni oskrbi prelaga iz predala v predal že celo desetletje. Svetel cilj – o katerem so v tem času govorili vsi finančni in zdravstveni ministri, zadnja leta pa še ministri za delo – je bil sprejeti zakon do leta 2012. A zakona o dolgotrajni oskrbi, s tem pa tudi dolgotrajne oskrbe, še nimamo. Po tem merilu zaostajamo za številnimi evropskimi državami, naši starostniki in njihovi svojci pa se srečujejo z neobvladljivimi težavami.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je napovedala, da bosta oba zakona – zdravstveni in dolgotrajna oskrba – šla skozi parlamentarno proceduro istočasno. Po priporočilih Sveta Evrope bi morali izdatke za zdravstvo celovito pregledati že letos. Tega seveda ne moremo narediti brez uveljavitve obračunskega modela za zdravstvo (SPP), o čemer smo obširno pisali v preteklih dneh.

Poslabšuje se tudi razmerje med delovno aktivnimi in upokojenci, ki je bilo konec lanskega leta 1,3 zaposlenega na enega upokojenca. Tako je bilo lani izplačanih vsak mesec povprečno 602.311 pokojnin, število zaposlenih in samozaposlenih pa je bilo konec leta 791.323, zdaj pa se je število povečalo na 801.835. Toda zaradi celovitega staranja populacije se razmerje brez posegov v pokojninski sistem ne more izboljšati, opozarja Svet Evrope.

Od danes do srede, ko je mednarodni dan starejših, bo v Ljubljani Festival za tretje življenjsko obdobje, katerega osrednja tema je varovanje kakovosti življenja starejših.