Dostop do informacij javnega značaja: uradno lepo

Uradno sistem deluje dobro in ga vlada izboljšuje, če poskusite sami, ni preprosto.

Objavljeno
06. oktober 2013 20.47
*bsu*Rezanje traku in krst batane
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana – Tretjino manj zahtev za dostop do informacij javnega značaja so lani v primerjavi z letom prej dobili državni organi in občine. Štiri petine vlog je bilo rešenih ugodno, piše v poročilu, s katerim se je prejšnji teden seznanil odbor za notranjo politiko.

Vlada, ki je letno poročilo o dostopu do informacij javnega značaja pripravila, je parlamentu že predlagala tudi popravek ureditve, da bi med zavezance, ki morajo državljanom omogočati dostop do informacij o svojem delu, deloma vključil tudi podjetja, ki so pretežno v državni lasti ali jih država tako ali drugače obvladuje.

Sploh ne odgovorijo ali odgovorijo narobe

Drugačno sliko kot uradni podatki, s katerimi so se poslanci seznanili, je pokazalo preverjanje, ki ga je zadnje mesece opravil novinar Anže Voh Boštic. Ta je ministrstva, mestne občine in državne organe povprašal, koliko so lani stala službena potovanja ministrov, županov in direktorjev.

Na vprašanje ni odgovorilo pet ministrstev od dvanajstih, šest organov v sestavi od 32 in štiri mestne občine od 11. Krepka četrtina. V tem tednu Boštic na spletnem portalu podcrto.si objavlja še izsledke preverjanja, kako natančni so bili odgovori, ki jih je dobil. Pri petini je ugotovil, da so poslali prenizko ocenjene stroške, dvajsetina previsoke, pri četrtini pa dejanskega stanja ni bilo mogoče ugotoviti. Med tistimi, ki na prošnjo za dokumente, ki bi potrdili posredovane številke, sploh niso dogovorili, je ministrstvo za pravosodje. Le v 38 odstotkih je preverjanje nesporno potrdilo točnost odgovora.

Zakaj vas bodo zavrnili

V občini Kranj Voh Boštic preverjanja ni dokončal, ker so mu za 469 evrov županovih stroškov nameravali zaračunati 137 evrov stroškov dela javnega uslužbenca, ki je dokumente o ceni potovanj zbiral.

Vlada za lansko leto navaja, da so s takšnimi računi različni državni organi v 15 primerih zbrali skupaj 1157 evrov, 18 občin pa v 29 primerih še 915 evrov.

Kranj je izdal štirikrat višji račun, kot je bil z 32 evri lani povprečen po občinah, kjer zaračunavajo dostop do dokumentov javnega značaja. Po ceni službenih potovanj je pri vrhu župan Kopra Boris Popovič, ki je s 24.478 evri stroškov prehitel vse druge župane mestnih občin skupaj.

Več kot devet desetin vseh zahtev za podatke so državljani lani poslali geodetski upravi, ki je statistično vlada zato ne prikazuje hkrati z drugimi. Vsi drugi državni organi so dobili dobrih šest tisoč zahtev. Vzrok, da prosilec ni dobil celovitega odgovora, je bilo največkrat, v 402 primerih, varovanje osebnih podatkov, 24 prošenj je bilo zaradi varovanja zasebnosti celo v celoti zavrnjenih. Skoraj tristo jih je bilo zavrnjenih z razlago, da državni organ s podatki ne razpolaga. Redko, v nekaj deset primerih, je bila vzrok za delno ali popolno zavrnitev državna ali poslovna skrivnost. Posebnih ocen, na kolikšen del vprašanj sploh ne odgovarjajo in kolikokrat odgovorijo narobe, v vladnem poročilu ni.