Drnovšek: Nisem izjavil, da ne bom kandidiral

Drnovšek je zanikal svoj odstop od vnovične kandidature za predsednika republike. Zadnjo predsedniško kampanjo je sicer označil za poneumljanje tako volivcev kot kandidatov.

Objavljeno
25. januar 2007 14.40
Drnovšek se bo danes udeležil Duhovne olimpiade v Indiji
Murska Sobota - Predsednik republike Janez Drnovšek je v intervjuju za najnovejšo izdajo časnika Vestnik pojasnil, da ni izjavil, da ne bo kandidiral na jesenskih predsedniških volitvah. "Sem pa povedal, da si težko predstavljam, da bi se še enkrat šel takšno volilno kampanjo, kot smo se jo šli na zadnjih volitvah." Razložil je, da o prihodnosti ne razmišlja veliko in nič ne načrtuje do takrat, ko se je treba odločiti. "Ko se je treba odločiti, pa preverim, kakšni so občutki, in se odločim," je poudaril.

Po Drnovškovih besedah je bila zadnja predsedniška volilna kampanja "čisto poneumljanje tako volivcev kot kandidatov", zato takšnih zgrešenih in defektnih stvari ne namerava več ponavljati. "Takšne kampanje, volitev se ne bi več šel. Kaj bo življenje v tem letu še prineslo, pa bomo videli," je poudaril.

Sicer pa sedaj ni več nobene razlike med Janezom Drnovškom politikom in Janezom Drnovškom piscem knjig, zato je tudi spremenil vzorce svojega delovanja in odpravil prazne aktivnosti, namenjene same sebi, kot so različni sprejemi, tudi diplomatski. "Tam, kjer se politiki dobivamo sami med sabo in delamo vtis, da se nekaj pomembnega dogaja, v resnici pa se nič ne dogaja. Dobivamo se le zaradi javnosti, zaradi foto terminov, da se pojavljamo v medijih. Vse to sem črtal."

Drnovšek meni, da bo prej ali slej tudi politika morala iti v tej smeri, saj bodo s splošnim dvigom zavedanja tudi ljudje pričakovali drugačno politiko, ne takšno, ki se ukvarja sama s sabo oziroma z bojem za oblast. Politika energije ne troši za reševanje problemov ljudi, pač pa za to, kako priti in ostati na oblasti. "Sam sem že rekel, da bi moral biti na oblasti tisti, ki mu je najmanj do oblasti, tisti, ki si je najmanj želi. Danes pa imamo v politiki veliko ljudi, ki si oblast zelo želijo," je dejal.

Na vprašanje, ali bi se ponovno odločil za vstop v politiko, je odgovoril, da je politika zelo zahtevna in težka, zlasti za nekoga, ki želi delati drugače in izboljšati svet. Če pa se ozre na svojo pot nazaj in če pomisli, da je bila to, da je postal predsednik, pomembna postaja, bi rekel, da bi se še odločil. "Ta izkušnja je bila zame zelo pomembna in mislim, da sem takrat tudi nekaj koristnega napravil. Pomembna pa mi je bila tudi pri izgradnji te zavesti, ki jo danes imam."

Drnovšek je sicer junija lani v pogovoru za TV Slovenija dejal, da na predsedniških volitvah ne bo kandidiral, saj meni, da je imel že dovolj uradnih funkcij in vodilnih položajev ter da si politične kariere ne želi več. Dodal je, da se bo posvetil Gibanju za pravičnost in razvoj ter morda napisal še kakšno knjigo.