Državni svet ustavil energetski zakon

Sekretar Bojan Kumer večine svetnikov ni prepričal, da je ceno energetskih izkaznic oblast dovolj premislila.

Objavljeno
04. februar 2014 14.39
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana - Z 22 glasovi za in sedmimi proti je državni svet pravkar ustavil veljavnost energetskega zakona. Nov energetski zakon bo obveljal le, če bo veto v državnem zboru pri ponovnem glasovanju o zakonu razveljavilo najmanj 46 poslancev.

V zadnjem mandatu je večina poslancev odločitve svetnikov praviloma zelo naglo vsakič razveljavila.

Ministrstvo je demantiralo, da bi bile cene energetskih izkaznic tako visoke, kot trdimo, a uradnih podatkov, koliko bodo stale, ni mogoče dobiti, je v državnem svetu pred glasovanjem opozoril Rajko Fajt, ki zastopa ptujsko območje.

Odločanje o vetu so zahtevali predstavniki občin, ki imajo v državnem svetu 22 od 40 sedežev. Fajt je vztrajal, da si tak zakon zasluži veto, ker bi država v njem morala določiti omejitve cen, da se strokovnjaki ne bi dogovorili med seboj in cen dvignili v nebo, in opozoril, da se zaradi zakona lahko zgodi, da bodo cene pri nas tudi desetkrat višje kot v bolj razvitih evropskih državah, denimo v Veliki Britaniji.

Fajt je poudaril, da je nelogično, zakaj za povsem enake hiše v tipskem naselju ne zadošča ena izkaznica, kar bi bistveno znižalo stroške za lastnike ...

Pomisleke so svetniki imeli tudi o drugih področjih, in ne le o energetski izkaznici, kjer jih skrbi tudi, ker bi stroške ta povišala tudi za občine, in ne le za zasebne lastnike stavb, ki jih želijo prodati ali oddajati.

Državni sekretar Bojan Kumer je na očitke odgovoril, da bi o energetskih izkaznicah morali razmišljati že leta 2006. Ni popularno, ni v najboljšem času, a to moramo sprejeti, morali bi jih že lani ali prej.

»Če bomo še odlašali, nas bo doletela denarna kazen EU,« je opozoril sekretar in ocenil, da ponujajo dober kompromis stroke, politiziranje pa bo državo le stalo.

Tudi za ureditvijo energetskih izkaznic stoji večina strokovnjakov na področju energetike, je dejal Kumer in pristavil, da so kot povsod tudi na tem področju takšni, ki bi novost radi zrušili. Opozoril je še, da bo zakon predvsem pripomogel k boljši energetski učinkovitosti države.

»Ko glasujete za veto, glasujete tudi za denarno kazen Evropske unije, ker ne bomo uveljavili njihovih direktiv,« je opozoril svetnike, ki so zaradi tega nekoliko negodovali, da za zamude državni svet ni niti najmanj kriv.

Pred odločanjem sta energetski zakon kot dobro rešitev podprla predstavnika delodajalcev Marija Lah in Milan Lukič, glas proti vetu pa je javno napovedal tudi Samer Khalil, ki zastopa območje Črnomlja.