DS v torek o vetu na novelo zakona o zdravniški službi

Tudi v primeru veta zakon ne bi smel imeti težav pri vnovičnem potrjevanju v DZ.

Objavljeno
17. julij 2017 19.34
bsa*ordinacija
A. S. H., STA
A. S. H., STA
Ljubljana - Komisija za lokalno samoupravo in regionalni razvoj DS predlaga odložilni veto na novelo zakona o zdravniški službi, ki jo je DZ sprejel v sredo. Menijo namreč, da je v škodo mladim zdravnikom in sistemu njihovega izobraževanja. O vetu bodo državni svetniki odločali na izredni seji v torek popoldne.

Novela med drugim predvideva prenos sredstev za pripravništva v zdravstvu in specializacije zdravnikov z zavoda za zdravstveno zavarovanje na proračun. Še letos bi prenesli 23 milijonov evrov. S tem pa bodo v proračunu zavoda zagotovili sredstva za skrajševanje čakalnih vrst. Novela ponovno uvaja tudi sekundariat. Tako mladi zdravniki po opravljenem pripravništvu do pridobitve možnosti specializacije ne bodo brezposelni.

Predlagatelji pa opozarjajo, da se je ministrstvo za zdravje odločilo, da bo spremenilo zakon, ki ureja zdravniško službo, brez posvetovanja in sodelovanja javnosti in na tak način v negotov položaj potisnilo predvsem mlade zdravnike. »V zakonu ni določeno ustrezno načrtovanje potrebnega števila zdravnikov specialistov, prav tako še ni pripravljena mreža za sekundarni nivo, na katero se spremembe opirajo, in ki jo pristojna ministrica že dalj časa obljublja in napoveduje,« so ocenili.

Moti jih tudi razpis za znanega izvajalca zdravstvene dejavnosti, ki ga uvaja zakon. Tak razpis po njihovih besedah ne bo namenjen le primarnemu nivoju in reševanju kadrovske stiske posameznih bolnišnic, kot to zagotavlja resorno ministrstvo, »ampak bodo izvajalci začeli izvajati pritiske na resorno ministrstvo in se bo objavljalo samo še razpise za znanega izvajalca, nacionalni pa bo šel v pozabo«.

Pripombe imajo tudi na sestavo odbora, ki pripravlja predlog razpisa specializacij, saj da ne vključuje koordinatorjev za posamezna specialistična področja, torej mnenja stroke.

Glede možnosti, ki jo predvideva novela, da bi bil lahko izbrani osebni zdravnik tudi specializant, ki opravlja četrto leto specializacije, pa menijo, da bi to lahko vodilo v izkoriščanje specializantov, nalagalo pa se jim bo delo, za katero ne bodo prejeli ustreznega plačila. Hkrati novela zmanjšuje varnost pacientov, spodbudila pa bo tudi še več odhodov mladih zdravnikov v tujino in povzročila, da bomo čez nekaj let v Sloveniji ostali brez mladega zdravniškega kadra, dodajajo.

Kot so zapisali, je zakon sicer potreben temeljite prenove, novela pa posega »v zahteven sistem razpisovanja specializacij, ki trenutno ne predstavljajo nobenega posebnega problema, in ne rešujejo nobene trenutno aktualne težave, ki jih imamo v zdravstvenem sistemu«.

DZ je novelo potrdil z 49 glasovi za in 26 proti. To pomeni, da tudi v primeru veta zakon ne bi smel imeti težav pri vnovičnem potrjevanju v DZ, ko bo potreboval podporo najmanj 46 poslancev.