Dušan Mramor na popravnem izpitu iz prisege

Finančni minister bo, če si predsednik DZ ne premisli, pred poslanci ponovil prisego prihodnji teden v torek.

Objavljeno
26. september 2014 19.38
Dr. Dušan Mramor - ZASLIŠANJE
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana – Nagibam se k temu, da bi finančnega ministra Dušana Mramorja zaprosil, naj ponovi prisego, je povedal predsednik državnega zbora Milan Brglez (SMC). Mramor bo, če si Brglez ne premisli, pred poslanci ponovil prisego prihodnji teden v torek.

Pred dobrim tednom, ko so prisegali ministri vlade Mira Cerarja (SMC), je finančni minister Mramor prisego skrajšal za tri besede, ki so zapisane v oklepaju. Dejal je: »Prisegam, da bom spoštoval ustavni red, (da bom ravnal) po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi deloval za blaginjo Slovenije.«

Na napako je javno opozoril vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko, ki je tudi predlagal, naj se minister vrne pred poslance in priseže, kot določa ustava. Finančni minister je napako priznal, se zanjo Brglezu pisno opravičil in zapisal, da je pripravljen ponovno priseči, če v DZ ocenijo, da je to potrebno.

Pred poslanci dva finančna ministra in Janša

Brglez je danes opozoril, da ima prisega le protokolarni in simbolni smisel in da ima finančni minister kljub spodrsljaju vsa pooblastila. Mramor, ki je bil pred desetletjem že finančni minister v vladi Antona Ropa (LDS), bo prisego ponavljal na začetku izredne seje državnega zbora v torek, ko bo nadomestni poslanec postal finančni minister vlade Boruta Pahorja Franc Križanič (SD), podpredsednica zbora Andreja Katič (SD), že tretjič pa bodo poslanci glasovali, ali bi ustanovili komisijo za nadzor obveščevalcev. Opozicijska SDS tudi tokrat za člana te komisije predlaga Janeza Janšo.