Dve leti dohodninskega bonbončka

Desetina najbolje plačanih bo plačala nekaj manj dohodnine.

Objavljeno
08. december 2015 20.40
reu evri
Peter Jančič
Peter Jančič

Ljubljana – Plače bodo prav izračunane tudi, kjer bo izplačilo petega januarja, je zagotovila državna sekretarka Mateja Vraničar Erman.

Računovodje po državi bodo okoli novega leta sposobni naglo preračunati drugačne akontacije dohodnine in s tem plače, nam je državna sekretarka finančnega ministrstva pred sejo odbora za finance odgovorila na pomislek, da lahko popravljanje dohodninske lestvice tik pred novim letom povzroči težave. Večina poslancev je v odboru po tem omogočila, da bo prihodnji teden državni zbor lahko hitro popravil zakon o uravnoteženju javnih financ in nekoliko znižal dohodninsko obveznost več kot sto tisoč državljanom. Novost bo po načrtih vlade obveljala z novim letom.

Ker je padla davčna reforma

S silvestrovim bi moral ugasniti četrti dohodninski razred, s katerim je vlada Janeza Janše zaradi finančnih težav države z zujfom za dve leti s 50 odstotki obdavčila vse, pri katerih je dohodninska osnova presegla 70.907 evrov na leto. Povišanje obdavčitve visokih dohodkov 3262 najbolje plačanim iz 41. odstotne stopnje je državni blagajni letno prineslo okoli 16 milijonov evrov.

Začasen ukrep je bil lani podaljšan v letošnje leto, prihodnji teden pa ga nameravajo poslanci podaljšati še za dve leti. A dodatnih 16 milijonov evrov za proračun s tem ne bo več. Na predlog vlade bodo poslanci namreč hkrati povišali mejo tretjega dohodninskega razredom z 18.960 na 20.400 evrov in s tem nekoliko znižali dohodninsko obveznost vsem, ki zaslužijo več kot 1,5 povprečne plače, torej okoli sto tisoč najbolje plačanim državljanom.

Takšno spremembo dohodninske lestvice je vlada predlagala v začetku prejšnjega tedna. Kot je pojasnila Vraničarjeva, prej tega niso storili, ker so še poskušali doseči večjo davčno reformo, a se je pokazalo, da bo za usklajevanje te potrebno več časa. Dogajanje je prejšnji teden nekoliko zapletla Združena levica, ki so se ji pridružili nepovezani poslanci: vlado so prehiteli s svojim predlogom, da bi četrti dohodninski razred določili za vedno in ga ne bi več le podaljšali z zujfom, dohodnine pa v ZL ne bi nižali. A je večina v odboru za finance danes ta opozicijski predlog z odločanjem o »hibridu« v celoti zavrnila in pred državnim zborom bo prihodnji teden le izvirni vladni predlog.