»Dvomi glede Janše ostajajo«

Sodba znana v celoti, na potezi zagovorniki. Krivic: Mislim, da se potrjuje moje dosedanje mnenje.

Objavljeno
11. september 2013 22.38
Majda Vukelić, notranja politika
Majda Vukelić, notranja politika

Ljubljana – Najpozneje v mesecu dni bo znano, s kakšnimi argumenti bo obramba trojice obsojenih izpodbijala sodbo prvostopenjskega sodišča, ki je Janeza Janšo, Ivana Črnkoviča in Antona Krkoviča obsodilo na zaporne kazni.

Po naših informacijah sodbe, ki je bila vsem sedmim strankam (obdolženim, zagovornikom, tožilstvu) poslana v ponedeljek, niso prevzeli vsi; časa imajo 15 dni, in prav toliko za vložitev pritožbe na višje sodišče. Danes smo se obrnili na tiste, ki so se po izreku sodbe 5. junija nanjo odzvali s strokovnimi mnenji.

Odgovor, ali vztrajajo pri svojih stališčih, smo dobili le od nekdanjega ustavnega sodnika Matevža Krivica. Pojasnil je, da »sodbe v celoti zdaj ne utegnem brati, ker imam preveč drugega nujnega dela. Zgolj časopisni izvlečki iz nje mi potrjujejo moje dosedanje mnenje o zadevi: 'sodišče ne dvomi o aktivni vlogi Janše', 'sodišče sklepa, da je Zagožen predstavljal vezni člen z Janšo' itd. Tudi jaz sklepam podobno, tudi jaz dvomim, da Janša o vsem tem ne bi nič vedel – toda dokazano mu to, za kar so ga obsodili, po mojem mnenju ni bilo. Kar je morda dovolj prepričljivo za knjižno ali filmsko zgodbo ali za časopisni komentar, še ni nujno dovolj tudi za kazensko obsodbo. Še dodatno zato, ker je bila zaradi hude bolezni domnevno ključnega akterja Jožeta Zagožna sodba zoper prve tri obtožence že izrečena, preden je bila na sodišču zadostno razjasnjena tudi vloga tega domnevno ključnega akterja,« pravi Krivic.

In še: »Po doslej znanem in v medijih predstavljenem domnevam še naprej (dokler ne bom mogel sodbe tudi sam natančno proučiti), da nekateri dvomi ostajajo nerazjasnjeni – v dvomu pa je treba obtoženca oprostiti. Pa še nekaj: to pravilo o dvomu (in dubio pro reo) velja tudi takrat, kadar je zoper obtoženca nekaj dokazov, a premalo za izključitev 'vsakega razumnega dvoma' – tu pa je videti, da dokaza vsaj proti Janši osebno sploh ni nobenega. Če se morda motim in je v sodbi vsak razumen dvom o Janševi krivdi vendarle že odstranjen (in moji dvomi torej niso razumni), bo o vsem tem tako in tako odločalo najprej pritožbeno sodišče in potem, če bo sodba tam potrjena, bodo o tem skoraj gotovo presojala še najvišja sodišča – vrhovno, ustavno in na koncu morda še Evropsko sodišče za človekove pravice.«