DZ razrešil pet nadzornikov RTVS

Za njihovo razrešitev je glasovalo 44 poslank in poslancev, proti pa 13. Imenovali so tudi dva nadzornika STA.

Objavljeno
26. september 2012 19.40
Posodobljeno
26. september 2012 19.55
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Poslanci državnega zbora so o predlogu razrešitve glasovali z 44 glasovi za in 13 proti. Hkrati je DZ imenoval dva nova člana nadzornega sveta Slovenske tiskovne agencije.

Za nova nadzornika STA sta imenovana Zlata Krašovec in Martin Mlakar. Za Krašovčevo je glasovalo 49 poslancev, proti jih je bilo 31, za Mlakarja pa je glasovalo 55 poslancev, imenovanju je nasprotovalo 23 poslancev.

Pred glasovanjem je predsednik državnega zbora Gregor Virant ponovil stališče, da zaradi mnenja zakonodajno-pravne službe, ki je ocenila, da bi bilo prenehanje mandata nadzornikov na način, kot ga predlaga mandatno-volilna komisija, v nasprotju z zakonodajo in ustavo, glasovanja o razrešitvi ne bo umaknil iz dnevnega reda seje. Poslanci so se z 71 glasovi za in 4 proti odločili, da bodo o točki glasovali.

K razrešitvi nadzornikov RTVS je aprila pozval parlamentarni odbor za izobraževanje, znanost, kulturo, šport in mladino.

Med omenjenimi nadzorniki so:

• predsednik nadzornega sveta Lenart Šetinc

• Marko Laznik

• Miha Klun

• Amalija Lukner

• Maruša Tratnjek

Mandat bi jim sicer potekel konec prihodnjega leta.

Kot smo pisali že včeraj, pa so v Koordinaciji novinarskih sindikatov RTVS DZ mnenja, da bo odstavitev večine članov nadzornega sveta v trenutku ko Radiotelevizija Slovenija (RTVS) sprejema programsko-poslovni načrt za leto 2013, »povzročila ne le poslovno, ampak tudi dodatno programsko škodo«.

Postopki za imenovanje novih nadzornikov namreč lahko trajajo več mesecev, medtem pa je prav nadzorni svet tisti organ, ki dokončno potrjuje programsko-poslovni načrt. Prav tako so prepričani, da v takšnih razmerah ne bo resne razprave o preoblikovanju in izboljšanju programov in storitev ter o racionalizaciji stroškov.