DZ zagotovil podlago za vplačila v enotni evropski sklad bank

Sklad bo zaživel 1. januarja 2016. Članice bodo prispevek vplačale že letos.

Objavljeno
19. november 2015 17.53
reut*evri
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Ljubljana - DZ je danes sprejel novelo zakona o organu in skladu za reševanje bank, s katero se bo zagotovilo pravno podlago za vplačilo prispevkov slovenskih bank v enotni evropski sklad za reševanje. Sklad bo zaživel 1. januarja 2016, vendar bodo članice predhodni prispevek vplačale že za letos – slovenske banke približno 15 milijonov evrov, piše STA.

Sredstva tega sklada bodo v prihodnje namenjena reševanju sistemsko pomembnih evropskih bank, med katere se uvrščajo tudi tiste slovenske banke, ki so vključene v enotni mehanizem nadzora, je dopoldne ob predstavitvi novele zakona povedala državna sekretarka Irena Sodin s finančnega ministrstva.

Kot je dodala, mora enotni sklad za reševanje najpozneje v letu 2024 razpolagati s sredstvi v višini enega odstotka vsote vseh zajamčenih vlog evropskih bank. Njegova ciljna vrednost je 55 milijard evrov.

Članice, ki so pristopile k oblikovanju bančne unije, pa so se s posebnim medvladnim sporazumom zavezale, da bodo v sklad vplačale predhodni prispevek že za leto 2015, in sicer najkasneje do konca januarja 2016. Prispevek slovenskih bank za letos bo znašal približno 15 milijonov evrov.

Oblikovanje enotnega sklada za reševanje je del izgradnje omenjene evropske bančne unije. Da bo ta operativna, morajo članice EU zagotoviti pravne podlage za vplačila prispevkov v sklad in za vplačila za leto 2015 bo Slovenija to storila z danes sprejetim zakonom.