Ekrani v ogledalu: Arhivski odmevi

Oddaji Svet na kanalu A in Odmevi nacionalne TV sta pokazali, da ima Janez Janša, ne glede na to, da je v visoko politiko vstopil kot obrambni minister, z obrambno igro nekaj težav. Učinkovit je, ko napada. Ko se brani, je neroden, neprepričljiv, ali pa grob.

Objavljeno
24. februar 2011 19.04
Ali Žerdin, sobotna priloga
Ali Žerdin, sobotna priloga
Oddaji Svet na kanalu A in Odmevi nacionalne TV sta pokazali, da ima Janez Janša, ne glede na to, da je v visoko politiko vstopil kot obrambni minister, z obrambno igro nekaj težav. Učinkovit je, ko napada. Ko se brani, je neroden, neprepričljiv, ali pa grob. Komaj čaka, da bi igro prenesel –
kot pravijo športni komentatorji – 
v »fazo napada«.

Resnici na ljubo: tudi Kanal A je igral na meji prekrška. »Zakaj ste torej lagali?« je predsednika največje opozicijske stranke za ogrevanje vprašala voditeljica. Ta pa se je branil s protinapadom: »Vi tukaj branite laž!« V trenutkih, ki naj bi bili namenjeni pojasnjevanju, voditeljica kljub vztrajnosti gosta ni mogla prepričati, naj odgovori na vprašanje, zakaj se je na spletni strani­ SDS znašel kolaž listin, sestav­ljen iz delov treh različnih originalnih dokumentov. Sicer je novinarska ekipa Sveta na Kanalu A v uvodu dovolj nazorno pokazala, da je petnajststranski dokument, objavljen na spletni strani SDS, sicer sestavljen iz originalnih arhivskih listin, vendar te izvirajo iz različnih arhivskih škatel, škatle pa so pripadale različnim funkcionarjem.

Tudi nekaj ur pozneje, ko je Janša gostoval v Odmevih, voditelju Slavku Bobovniku ni pojasnil, kako je nastal dokumentarni kolaž. Je pa med vrsticami nepričakovano omilil nekaj tednov staro trditev, da je bil sedanji predsednik republike pred tremi desetletji »neposredno obveščen« o bombnem napadu na muzej v Velikovcu. Nekatere dokumente, ki so govorili o napadu in ki naj bi govorili o neposredni obveščenosti Danila Türka, naj bi namreč »podedoval« od svojega predhodnika. Janša v oddaji ni dobil priložnosti, da bi pojasnil, kakšna je razlika med »dedovanjem« in »neposredno ­obveščenostjo«.

Da pa imajo v SDS z argumentacijo nekaj težav, je nehote razkril poslanec Gorenak. Če je pred časom televizijski kameri samozavestno kazal šop dokumentov, ki naj dokazovali, kaj je vedel dr. Türk, je za tokratne Odmeve izjavil, da je dokumente prvič prebral na spletni strani SDS. Torej pred nekaj dnevi. Zelo nerodno.