Ena stran zelo dejavna, druga se še pripravlja

Za uspeh referenduma nujna polovica udeležencev in petina vseh volivcev.

Objavljeno
13. november 2015 19.44
Barbara Hočevar, notranja politika
Barbara Hočevar, notranja politika
Ljubljana – Prihodnji teden se bo začela uradna kampanja pred referendumom o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (ZZZDR-D), ki izenačuje pravice vseh partnerstev. Pobudniki referenduma so že zelo dejavni na vseh ravneh, zagovorniki zakona pa še strnjujejo vrste.

Volivci bodo 20. decembra odgovarjali na vprašanje: »Ali ste za to, da se uveljavi zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki ga je sprejel državni zbor (ZZZDR-D)?«

Tokratni referendum bo drugi, po arhivskem, ki bo potekal po novih pravilih. Zato da bi pobudnikom referenduma, koalicija Za otroke gre!, uspelo v njihovi nameri, da se zakon ne uveljavi, morata biti izpolnjena dva pogoja: proti mora glasovati najmanj polovica vseh ljudi, ki se bodo referenduma udeležili, hkrati pa mora biti proti najmanj petina volilnega telesa. To konkretno pomeni več kot 343.100 ljudi. Tako zagovorniki enakosti kot nasprotniki sklepanja zakonskih zvez med osebami istega spola z udeležbo na referendumu torej prispevajo k rezultatu, za katerega se zavzemajo.

Dogodki po številni krajih

Pri koaliciji Za otroke gre! so se temeljito pripravljali že dalj časa. Ne čakajo začetka uradne kampanje, temveč so zelo dejavni na terenu. »Po vsej državi se pripravlja množica prireditev. Kot sem že napovedala, bomo objeli Slovenijo. V vseh krajih imamo podpornike, ki nas vabijo na dogodke. Pripravili smo tudi zloženko, ki jo bomo delili,« je opisala Metka Zevnik, sovoditeljica koalicije Za otroke gre!.

Veliko materiala za pogovore so priskrbeli na spletni strani 24kul.si, kjer objavljajo različne zapise v podporo referendumu. Enega med njimi so, denimo, naslovili 18 razlogov za razpis referenduma o družini!, v katerem bralce prepričujejo v svoj prav z razlagami, ki bi jih, vsaj večino med njimi, precej težko podkrepili s konkretni dokazi in pravnimi podlagami. Tako je, denimo, med »pojasnili«, zakaj zahtevajo referendum, točka, ki pravi, da se bo s tem omogočilo, na državne stroške (20.000 evrov), šest brezplačnih oploditev z biomedicinsko pomočjo za ženske, ki hočejo otroka prikrajšati za očeta in moško vzgojo. Ali pa »s pomočjo zakonodajnih trikov in pravnega aktivizma uzakonitev sporne trgovine z materinstvom, kjer bodo istospolni partnerji kupovali otroke od revnih žensk«. Pišejo tudi, da bodo javni uslužbenci, ki se ne bodo strinjali z ideologijo LGBT, odpuščeni; verske skupnosti pa bodo morale imeti certifikate LGBT, če bodo hotele kandidirati na razpisih za obnovitev kulturne dediščine. Kako so do takšnih sklepov prišli glede na to, da niso skladni s slovensko zakonodajo, ni razloženo.

Naj se računajo možni umrli

Čeprav so večkrat izrazili prepričanje v gladko zmago, se je koalicija Za otroke gre! obrnila na Državno volilno komisijo (DVK) z nekaj predlogi za, kot pravijo, pošten referendum. Po njihovem mnenju volilni imeniki, zlasti v tujini, niso točni in so v njih tudi nekateri umrli, kar je v sedanji ureditvi, ko je lahko odločilen en sam glas, posebno problematično. Zato so DVK predlagali ažuriranje volilnega imenika, da sprejme sklep o številu potrebnih glasov za uspeh referenduma najmanj tri tedne pred izvedbo in da se podatek o največjem možnem številu glasov za uspeh referenduma objavi v vabilu za udeležbo na referendumu »z opozorilom, da se bo to število zmanjšalo za petino ljudi, ki bodo morebiti umrli od določitve tega števila do zaprtja volišč«. O njih bo DVK razpravljal v četrtek.

Cerkev kot verska skupnost v uradni kampanji ne bo sodelovala, načrtujejo pa izjavo, najbrž še pred 20. novembrom. Verniki so, po besedah dr. Tadeja Strehovca, iz urada za stike z javnostjo pri Slovenski škofovski konferenci povabljeni, da se zavzemajo za vrednote družine, referendumska kampanja pa sovpada z adventom. Parlamentarni stranki SDS in NSi se bosta obe prijavili kot organizatorici kampanje, vanjo vstopata samostojno.

Napoved skupine za

Podporniki izenačitve pravic se v organizaciji ne morejo primerjati z zagovorniki referenduma. Pri ZL, ki je predlagala ZZZDR-D, so povedali, da bodo šli v aktivno kampanjo in da se sestavlja velika skupina civilnodružbenih gibanj, organizacij LGBT, posameznikov in posameznic ter političnih strank. Po besedah Nike Kovač, ki vodi štab, bo skupina, ki se bo zavzemala za glasove za človekove pravice, pisana in raznovrstna. Imena za zdaj nima, sedež pa bo predvidoma v Kudu Franceta Prešerna v Trnovem.

Ali bodo v tej skupini sodelovale še druge parlamentarne stranke, ki so podprle ZZZDR-D, tudi še ni znano. So nam pa tako v največji vladni stranki SMC kot v SD potrdili, da bodo samostojno nastopili v kampanji. Tako stranke kot civilnodružbene organizacije, ki zagovarjajo uveljavitev ZZZDR-D, zagotavljajo, da se zavzemajo za človekove pravice, o katerih ni prav, da se izreka večina, in da bodo postavili v prvo vrsto spoštljiv dialog. Vprašanje pa je, s kakšnim pristopom bi jim uspelo mobilizirati tako imenovano liberalno volilno telo.

»V času, ko se ograjujemo z bodečo žico, oblast pa nam odločno preprečuje referendum o povečanju pristojnosti vojski in brisanju njene distance od civilne sfere, je pred nami še en mučen referendum o pravicah istospolno usmerjenih. Glede na minule izkušnje lahko stavimo, da bo kampanja nasprotnikov zakona manipulativna in nestrpna ter da bo namesto na racionalnih argumentih raje gradila na čustvih. Predvsem na tistem, ki vse bolj suvereno obvladuje naše vasi in mesta, to je strah. Ker zelo dobro vedo, da se je sistematičnemu vzbujanju strahu pred drugačnimi, bodisi so to muslimanski begunci bodisi istospolno usmerjeni, izjemno težko upreti z racionalnimi argumenti,« razmišlja dr. Aleš Črnič iz katedre za kulturologijo na ljubljanski fakulteti za družbene vede. Po njegovih besedah je naša družba že zamudila priložnost, da bi s sodobnim družinskim zakonikom med prvimi tlakovala pot širjenju in izenačevanju pravic. »Zdi se mi najmanj nespodobno tako pomembno odločitev prepustiti zgolj tistim, ki naš že tako pretežak voz na vse pretege tiščijo v blato, zato se bom referenduma seveda udeležil. Sicer pa se mi zdi rešitev smiselno iskati v naši bogati religiozni tradiciji. Volivke in volivce pozivam k dosledni krščanski drži. Če kompleksne krščanske teologije dosledno zvedemo na njihovo srčico, nam na tako redkem situ brez dvoma ostane ljubezen. Krščanstvo je v svojem bistvu brezpogojna ljubezen do sočloveka. Ne glede na njegovo in njeno poreklo ter nagnjenja. Zato pristno krščansko dediščino Evrope neprimerno bolj od muslimanskih beguncev ogrožajo takšna spodbujanja strahov in sovraštva, kot jih bomo najbrž doživeli v adventnem referendumskem času,« je dejal dr. Aleš Črnič.