Enake pravice za istospolne: Drugi lahko misli, čuti in živi drugače

Skupina političnih strank, društev in posameznikov, ki so za enake pravice, v kampanji Čas je ZA.

Objavljeno
23. november 2015 20.23
Barbara Hočevar
Barbara Hočevar
Ljubljana – »Predlagani zakon le odpravlja neenakost pred zakonom in ne posega v pravice drugih, nikomur ničesar ne jemlje,« je dejala ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak na prvem dogodku kampanje Čas je ZA.
V kampanjo »Čas je ZA« se je združila skupina strank, društev in posameznikov, ki so za enake pravice. Doslej se je prijavilo 16 organizatorjev referendumske kampanje.

»Zavedam se, da so predsodki v naši družbi veliki in da je za mnoge predlog zakona težko nesprejemljiv. Pravico imajo do svojega mišljenja in njihovo mnenje je treba spoštovati. Vendar pri tokratnem referendumu ne gre za to, da zmaga naš prav. Tokrat gre za to, da smo, kljub temu da mislimo ali čutimo drugače, sposobni tudi v drugem videti človeka in dopustiti, da ima tudi on prav, čeprav misli, čuti ali živi drugače. Meni je mar za pravice drugih, za pravice manjšine, zato sem tukaj in podpiram kampanjo. Rada bi povabila vse, da greste na volišča in dokažete, da smo strpna in napredna družba,« razmišlja Anja Kopač Mrak. Ministrstvo sicer uradno ne sodeluje v kampanji.

»ZZZDR nikomur ničesar ne daje kar tako; daje zgolj možnosti, da bi vsak otrok prišel v okolje, kjer bi se razvijal v skladu s svojimi potenciali. Razvojna psihologija že dolgo ve, da oblika družine ni glavni vzrok za tak ali drugačen potek otrokovega razvoja, njegove akademske uspešnosti, socializacije. Tisto, kar dejansko vpliva na to, kaj se dogaja z otroki v družini, je kakovost starševstva oziroma vzgojni slog. Pod kakovostjo starševstva ne razumemo števila sorojencev in ne spola staršev, ampak ravnanje staršev v družini, predvsem načine spodbujanja in odzivanja na otroka, vzpostavljanje varnega in toplega okolja, komuniciranje z otroki – in še bi lahko naštevala, kaj vse je pomembno v najzgodnejšem obdobju otrokovega razvoja in tudi kasneje,« je pred Prešernovim spomenikom v središču Ljubljane povedala dr. Ljubica Marjanovič Umek, razvojna psihologinja z ljubljanske filozofske fakultete. Po njenih besedah so strokovnjaki spremljali pomembno število otrok, ki so živeli v istospolnih družinah, in ugotovili, da se, če živijo v opisanih razmerah, ne dogaja nič posebnega in da so na vseh področjih primerljivi z vrstniki, ki živijo z mamo in očetom. So pa raziskave pokazale, da je širše socialno okolje zelo prispevalo k neugodnemu razvoju otroka v družini – širše socialno okolje v smislu razumevanja demokratičnosti, človekovih pravic in vključenosti. »Dokler družba ne razčisti s temi pojmi in vrednotami, je težko pričakovati, da bi kakorkoli in kjerkoli otroci imeli možnost, da bi se razvijali v različnih oblikah družine. Te morajo biti razumljene v glavah odraslih.«

Čas za gradnjo mostov

Čas je ZA je skupina, v kateri sodelujejo politične stranke ZL, SD, Piratska stranka Slovenije, Solidarnost, nevladne organizacije Amnesty International Slovenija (AIS), Mirovni inštitut, Slovenska filantropija, Časopis za kritiko znanosti, Zveza društev pedagoških delavcev, Danes je nov dan, ŠKUC, Legebitra, DIH ter, kot so se izrazili, aktivni državljanke in državljani. »Kampanji Čas je ZA se pridružujemo, ker bi morale vse države odpraviti diskriminacijo v civilnih zakonih o zakonski zvezi, ki temelji na spolni usmerjenosti ali spolni identiteti. Vsakdo ima pravico do tega, da se ga oziroma je ne diskriminira pri uresničevanju človekovih pravic. Tudi pri pravici, da se poroči in osnuje družino,« je zbrane nagovorila Metka Naglič iz AIS.

»Čas je, da podremo zidove, čas je, da presežemo stereotipe, čas je, da presežemo razlike,« je bil odločen Luka Mesec (ZL). Na prireditvi je nastopila tudi upokojena računovodkinja Milena Hudej, ki je govorila v svojem in soprogovem imenu: »Ni pošteno, da najina hči, ki je istospolno usmerjena, ne bi smela imeti enakih pravic, kot jih imajo najini drugi otroci, in verjamem, da za to ni nobenega utemeljenega razloga. Verjamem, da je v Sloveniji dozorel čas, da postanemo vsi enakopravni, zato pozivava vse starše, da podprejo svoje otroke in da na referendumu glasujejo za zakon.«

Danes bodo znani vsi organizatorji

Kampanja Čas je ZA se ne bo prijavila na državno volilno komisijo (DVK) kot samostojna organizatorka kampanje, pač pa se bodo njeni posamezni členi. Danes je zadnji dan, ko bo DVK še sprejemala prijave, doslej jih je prispelo 16. Roman Vodeb: »Levičarji za pravico otrok do mame in očeta«, SDS, Zaab, NSi, Piratska stranka Slovenije, DIH – enakopravni pod mavrico, Iniciativa za demokratični socializem, stranka TRS, društvo TRS, SD, SMC, koalicija Za otroke gre!, Naprej Slovenija, civilna pobuda »Spoštovanje različnih«, društvo »Davkoplačevalci se ne damo«, Krščanski socialisti Slovenije – Krekovi socialisti.

Pobudniki referenduma, koalicija Za otroke gre!, so kampanjo začeli v petek s sporočilom, da so mame in očetje ter stari starši dolžni skrbeti za dobro svojih otrok in vnukov, kar je naravna pravica in dolžnost. Volivce pozivajo, naj glasujejo »proti krivičnemu zakonu, ki ne spoštuje otroka, mame in očeta pa tudi ne mame in starega očeta«.

Začetek kampanje so obeležili tudi v največji opozicijski strani SDS. »Zveza med moškim in žensko je zaradi tega, ker je ena od njenih značilnosti usmerjenost v rojstvo novega življenja, deležna posebnega varovanja in skrbi države,« je poudarila generalna sekretarka SDS Alenka Jeraj in opozorila, da ZZZDR še nikoli ni bil spoznan za neustavnega in že desetletja ureja družinska razmerja, leta 2005 sprejeti zakon o istospolni partnerski skupnosti pa ureja razmerja dveh oseb v istospolni skupnosti. Glede na to, da je družina na prvem mestu med vrednotami v slovenski družbi, bi si želeli, da se v spremembe na tem področju posega previdno in analitično, s širokim družbenim soglasjem. Niti poroka niti posvojitev ni človekova pravica, je pa pravica otroka, po njenih besedah, da ima otroka in mamo.

»Ali je istospolno usmerjeni oče dober oče? Je. Ali je istospolno usmerjena mati dobra mati? Je. Ključno pa je vprašanje, ali je istospolno usmerjena mati dober oče? Ni, ker ni oče. In enako velja za istospolno usmerjenega očeta,« je prepričana Jelka Godec, poslanka SDS.

Pri NSi pa so se v kongresni resoluciji glede referenduma o ZZZDR opredelili proti predlagani ureditvi, saj ta »osebne želje odraslih postavlja pred temeljne pravice in dobrobit otrok«.