Erjavec bi že danes na vladi govoril o drugem tiru

Pričakuje, da bo Cerar v svojem nastopu v DZ povedal, kakšne bodo razvojne usmeritve, zlasti na področju infrastrukture.

Objavljeno
18. september 2014 13.19
Karel Erjavec
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana - Prvak Desus in kandidat za zunanjega ministra Karl Erjavec pričakuje, da se bo nova vladna ekipa danes že sestala na prvi seji in da bo na njej odprla tudi vprašanje drugega tira Divača-Koper. Kandidat za infrastrukturnega ministra Peter Gašperšič, ki je javnost razburil z izjavo o drugem tiru, pa je dejal, da je pripravljen na pogovore.

»Pričakujem, da bomo danes že imeli prvo sejo vlade in da se bomo na njej dogovorili o načinu dela in sodelovanja. Verjetno bomo odprli tudi temo glede drugega tira železniške proge Divača-Koper in takšnih projektov, ker vidimo, da so si tukaj stvari malo v nasprotju,« je Erjavec dejal v izjavi za medije pred začetkom seje DZ, na kateri bo imenovana 12. slovenska vlada.

Erjavec pričakuje, da bo mandatar Miro Cerar že v svojem nastopu v DZ povedal, kakšne bodo razvojne usmeritve, zlasti na področju infrastrukture. Sam sicer meni, da je šlo pri Gašperšičevih izjavah na zaslišanju pred odborom DZ za infrastrukturo, okolje in prostor glede infrastrukturnih projektov za »lapsus, za pomanjkanje izkušenj pri delovanju v DZ.« »To je poseben način dela, zlasti takrat, ko te zaslišuje opozicija.«

Cerar je kasneje v uvodnem nagovoru dejal le, da smo na področju infrastrukture zanemarili vzdrževanje obstoječe infrastrukture, zato je ključno poskrbeti za to. Glede drugega železniškega tira med Divačo in Koprom poudarja, da ta ostaja strateška prioriteta, odprto pa je vprašanje njegovega financiranja.

Gašperšič je namreč na zaslišanju v DZ presenetil s stališčem, da drugega tira Divača-Koper, kot je zamišljen, glede na potrebe Luke Koper ne bomo potrebovali še najmanj naslednjih 30 ali 40 let. Podvomil je tudi, da bi morala biti gradnja avtocestnega odseka od Dražencev do mejnega prehoda Gruškovje prioriteta.

»Tir kot zamišljen ni izvedljiv«

Njegova stališča so v javnosti sprožila burne odzive, zato se danes ob robu seje DZ ni mogel izogniti medijem. »Zavedamo se, da je razvoj Luke Koper izrednega pomena za Slovenijo, a v tem trenutku ocenjujemo, da drugi tir, kot je zamišljen, verjetno ne bo izvedljiv,« je dejal.

Ob tem je zagotovil, da si bodo prizadevali izvesti vse ukrepe, ki bodo Luki Koper vsaj še naslednjih deset let omogočali razvoj. »Posvetili se bomo izvedljivim rešitvam, ki bi razvoj Luke Koper omogočili za deset let, če se bo pokazala možnost, da je drugi tir že zdaj možen in izvedljiv, pa bo tudi to prišlo na vrsto. Ampak ocenjujem, da v tem mandatu verjetno to ne bo možno,« je bil jasen.

Erjavčevih besed, da je šlo za lapsus, ni komentiral, je pa dejal, da bodo vsa ta vprašanja natančno proučili tudi v okviru priprave strategije razvoja prometne infrastrukture. »Tam bo vse natančno obdelano in videli bomo, kakšne so možnosti in kdaj bi drugi tir lahko prišel na vrsto,« je dejal.

Zaradi izjav na nogah tudi v SD

Če bo finančna konstrukcija za investicijo v drugi tir zaprta, Gašperšič sicer ne vidi nobenih ovir za njeno izvedbo, prav tako za avtocestni odsek Draženci-Gruškovje, če bodo zanj zagotovljena evropska sredstva. »Zaenkrat imam informacije, da temu še ni tako,« je povedal skorajšnji infrastrukturni minister.

Tudi vodja poslancev SD Matjaž Han je dejal, da se bodo o Gašperšičevih izjavah pogovorili tudi na vrhu koalicije, »da uskladimo, kaj so ministri govorili in kaj je zapisano v koalicijski pogodbi.« »Nekatere zadeve, ki jih je predstavil Gašperšič, enostavno ne držijo in niso zapisane v koalicijski pogodbi. Treba je biti malo bolj ambiciozen,« je dejal. Na vrhu koalicije, ki bo še sklican, bodo sicer govorili tudi o drugih temah, je dodal. Da so v SD zaradi Gašperšiča na nogah, danes sicer pišejo spletne Finance.