Cerar: Vlada mora sprejeti sklep o sprožitvi postopka proti Hrvaški

Vsebino pisma bo jutri obravnavala vlada, nato pa bodo z njimi seznanili odbor DZ za zunanjo politiko.

Objavljeno
28. februar 2018 08.13
Posodobljeno
28. februar 2018 09.11
Karl Viktor Erjavec, minister za zunanje zadeve Republike Slovenije, v Ljubljani, 19. julija 2017. [Karl Viktor Erjavec,ministri,politiki,politika,zunanje zadeve]
Be. B., STA, P. Ž.
Be. B., STA, P. Ž.

Ljubljana – Zunanji minister Karl Erjavec je danes premiera Mira Cerarja obvestil o vsebini pisma, ki so ga pripravili za evropsko komisijo. V njem so navedeni vsi elementi tožbe proti Hrvaški pred Sodiščem EU zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji. Kot je po sestanku povedal Erjavec, bo vsebino pisma v četrtek obravnavala vlada, nato pa bodo z njo seznanili odbor DZ za zunanjo politiko.

Vlada mora ob tem, ko bo Bruslju poslala pismo z elementi tožbe proti Hrvaški pred Sodiščem EU, sprejeti sklep, da mora v primeru, če Evropska komisija ne bo sprožila ustreznih postopkov, to storiti slovenska vlada, je danes po seznanitvi z osnutkom pisma poudaril Cerar.

»Tako da bomo še zdaj, ko je slovenska vlada povsem opolnomočena v svojem ravnanju, sprejeli ključen sklep, ki ga lahko potem izvrši vlada pred volitvami ali po njih, tudi če ne bo več imela polnih pooblastil,« je pojasnil premier. Dodal je, da mora vlada zdaj, ko ta pooblastila ima, sprejeti vse potrebne odločitve v sodelovanju z državnim zborom.

Cerar se bo najprej posvetoval s političnim vrhom

Zato bo osnutek pisma, ki ga bo vlada obravnavala v četrtek, premier predstavil tudi članom odbora DZ za zunanjo politiko (OZP). Najprej se namreč želi s političnim vrhom posvetovati o implementaciji arbitražne odločbe.

Podrobnosti pisma, ki je še v pripravi, Cerar, kot je dejal, ne sme navajati. Ocenjuje pa, da je osnutek pisma dobro pripravljen in da bodo tega mnenja tudi člani OZP.

Po seznanitvi OZP bo vlada, če bo dobila podporo za to, pismo poslala evropski komisiji. Premier je prepričan, da je treba pismo evropski komisiji poslati čim prej. »Imamo vse utemeljitve in podlage za trditve, da Hrvaška krši evropsko pravo,« je poudaril.

Komisija ima za odgovor tri mesece časa. »Če bo komisija sprožila postopek proti Hrvaški, bo prevzela zadeve v svoje roke, sicer bo Slovenija postopke nadaljevala,« je še dejal premier.