Erjavec in Lukšić potrdila dobre odnose med Slovenijo in Črno goro

Erjavec: Slovenija močno podpira Črno goro v prizadevanjih za polnopravno članstvo v zvezi Nato in Evropski uniji.

Objavljeno
09. oktober 2013 14.50
Ni. č., Delo.si, STA
Ni. č., Delo.si, STA

Ljubljana - Zunanji minister Karl Erjavec se je danes v Ljubljani sestal s črnogorskim kolegom Igorjem Lukšićem, ki se mudi na uradnem obisku v Sloveniji.

Ministra sta se v izjavi za medije po srečanju strinjala, da so odnosi med državama zelo dobri in prijateljski. Erjavec je ob tem izrazil podporo Črni gori pri vključevanju v EU in zvezo Nato.

»Slovenija močno podpira Črno goro v njenih prizadevanjih za polnopravno članstvo tako v zvezi Nato kot v Evropski uniji,« je poudaril Erjavec, ki je pohvalil napredek Črne gore pri približevanju EU. Po njegovih besedah je ta država v zadnjih mesecih opravila veliko dela, od spremembe ustave do sprejetja določenih zakonov.

Kot je dejal Erjavec, Slovenija podpira čimprejšnje odprtje poglavij 23 in 24 o vladavini prava in pravosodju v pristopnih pogajanjih z unijo. Hkrati pa bi se morala po njegovih besedah odpreti nekatera druga pomembna poglavja, zato da proces približevanja uniji poteka odprto in vzporedno tudi na ostalih področjih. Erjavec je še dejal, da Slovenija nudi Črni gori tehnično in administrativno pomoč na vseh ravneh.

Tudi pri približevanju Črne gore zvezi Nato je Erjavec ocenil, da so bile opravljene prave reforme, ki ji bodo omogočile polnopravno članstvo v zavezništvu. »Pričakujemo, da bo na vrhu zveze Nato prihodnje leto tudi širitev in če bo prišlo do širitve, menimo, da bi morala biti Črna gora del te širitve glede na opravljeno delo v preteklosti,« je poudaril.