Erjavec: Minischengen? Govorice brez podlage

Špekulacije: »V bruseljskih kuloarjih se te dni dogaja marsikaj, Slovenija ostaja v schengnu«.

Objavljeno
19. november 2015 18.57
Karel Erjavec ob prihodu na sestanek vladne koalicije, Ljubljana, 27.Oktober2015 [Karel Erjavec, koalicija, vlada]
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika
Ljubljana – Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je prepričan, da gre pri navedbah o vzpostavljanju minischengna, ki da bi obsegal države Beneluxa, Nemčijo in Avstrijo, za običajne špekulacije. »Slovenija je del schengna in tako bo ostalo,« pravi Erjavec.

Zunanji minister Karl Erjavec je v pogovoru za Delo, ki bo objavljen v sobotni izdaji, označil zapise v nekaterih medijih, da nizozemska vlada razmišlja o vzpostavitvi nekakšnega minischengenskega mejnega režima, za običajne špekulacije, ki spremljajo negotove čase. »V evropskih kuloarjih se te dni dogaja marsikaj. Slovenija je del schengenskega režima in tako bo tudi ostalo. Ključna pozornost je zdaj usmerjena v iskanje rešitev za zavarovanje zunanje evropske meje, ki je med Grčijo in Turčijo. Če bo kdo želel Slovenijo riniti iz česarkoli, potem bom vsem zelo jasno povedal, da bi to bil korak k eroziji EU,« pravi slovenski zunanji minister.

Erjavec v pogovoru za Delo tudi pojasni, kako bi lahko Slovenija pomagala Franciji, potem ko se je ta sklicevala na solidarnostno klavzulo v lizbonski pogodbi po napadu v Parizu. Francoski veleposlanik v Ljubljani je včeraj na MZZ prinesel uradno prošnjo za pomoč. »Slovenija bo pomagala,« pravi Erjavec. Vendar veleposlanik končnega odgovora na prošnjo še ni dobil, ker mora o tem razpravljati vlada. Francoske želje so, da bi Slovenija in druge države EU pomagale Franciji pri razbremenitvi njihovih vojaških sil v tujini. Ker ima Slovenija tri inštruktorje v Maliju, bi lahko v tej državi okrepili vojaško misijo.