Erjavec: Na MZZ tri milijone evrov manj za plače

Zunanji minister bo finance reševal z znižanjem mase plač ob prihodnjem proračunu in predčasnim upokojevanjem.

Objavljeno
10. oktober 2012 17.56
Slovensko zunanje ministrstvo
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si
Ljubljana - Zunanji minister Karl Erjavec je danes povedal, da se bo s prihodnjim proračunom masa za plače na njegovem ministrstvu zmanjšala za okoli tri milijone evrov. Kot je dejal, so v Mladiki na takšen scenarij že pripravljeni, bodo pa ta problem reševali predvsem s predčasnim upokojevanjem, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Erjavec sicer ne izključuje možnosti, da bo morda treba ukiniti še kakšno diplomatsko-konzularno predstavništvo. Ob tem je ponovil, da se sam zavzema za reogranizacijo diplomatsko-konzularne mreže in ne samo za krčenje.

Erjavec je še povedal, da se je letos na zunanjem ministrstvu upokojilo 16 ljudi, v petih primerih pa so ugotovili, da ni več interesa za sodelovanje.

Prihodnje leto bo po njegovih besedah treba nadaljevati z upokojevanjem, pri čemer je spomnil, da zakon o uravnoteženju javnih financ omogoča tudi upokojevanje samo z enim pogojem.

Rezerve vidi v predstavništvu v Bruslju, kjer zunanje ministrstvo plačuje poldrugi milijon evrov za uslužbence, ki prihajajo z drugih ministrstev, na primer za policijskega atašeja, ki prihaja z notranjega ministrstva.

Na zunanjem ministrstvu so po Erjavčevih besedah predlagali, da bi vsako ministrstvo samo zagotovilo plače za svoje uslužbence, ki so v Bruslju.