Umik pooblastil za tožbe proti LB in NLB za hitro ratifikacijo

Pred ratifikacijo hrvaške pogodbe z EU novi premiki med Erjavcem in Pusićevo glede odprtih vprašanj LB in NLB.

Objavljeno
03. oktober 2012 14.32
Posodobljeno
03. oktober 2012 14.44
K. V., Delo.si
K. V., Delo.si

Ljubljana - Zunanji minister Karl Erjavec je danes potrdil, da je prejel pismo hrvaške kolegice Vesne Pusić, v katerem je izrazila pripravljenost Hrvaške, da se vprašanje LB rešuje v okviru nasledstva, torej Banke za mednarodne poravnave (Bis).

To je označil kot pomemben korak, ostane pa še drugi - umik pooblastil hrvaške vlade za postopke proti LB in NLB, navaja STA.

Na novinarski konferenci, ki jo je sklical glede tega vprašanja, je pismo ministrice označil kot »velik in pomemben korak naprej pri razreševanju tega vprašanja«. Dodal pa, da »seveda ostane še drugi korak« - Ljubljana namreč pričakuje, da bo hrvaško ministrstvo za finance umaknilo pooblastila Zagrebški banki in Privredni banki Zagreb, na podlagi katerih na Hrvaškem tožita LB in NLB.

Vprašanje LB naj se rešuje pred Bis

Ljubljana namreč meni, da je primerno, da če se vprašanje LB rešuje pred Bis, »da ne morejo hkrati teči o istem predmetu tudi tožbe na hrvaških sodiščih«. Po besedah ministra bi bilo namreč »zelo nerazumno, če bi se na eni strani pogajali pred Bis, hkrati pa bi tekli sodni postopki na podlagi tožbe s pooblastilom hrvaškega ministrstva za finance«. Zato pismo razume tudi na ta način, da reševanje v okviru Bis pomeni, »da se ustavijo postopki pred hrvaškimi sodišči«.

Spomnil je, da bosta z iskanjem rešitve za to vprašanja v četrtek na Bledu nadaljevala slovenski in hrvaški finančni strokovnjak, France Arhar in Zdravko Rogić, ter ocenil, da jima bo po pismu ministrice delo olajšano.

Prepričan je, da bosta ugotovila, da je prava pot za reševanje vprašanja Bis, tako da sestanek pričakuje »z velikim optimizmom« in upa, »da se je zgodil tisti prvi korak, ki je nujno potreben za to, da tudi to vprašanje državi zapreta«.

Potem tudi ne vidi nobenega razloga več, da ne bi pohiteli z ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe v Sloveniji, je dejal. Na novinarsko vprašanje, kdaj pričakuje, da bi se v DZ začel postopek ratifikacije, je minister dejal, da je včerajšnje pismo zunanje ministrice ta proces pospešil.

Dogovor Arhar-Rogić mora obravnavati še vlada

Pričakuje, da bosta Arhar in Rogić v četrtek »prišla do neke končne rešitve«, ki jo mora nato obravnavati še vlada. »Če bodo seveda tudi pooblastila umaknjena za nadaljevanje tožb pred hrvaškimi sodišči, potem mislim, da bo postopek ratifikacije hitro predlagan v postopek,« je dejal.

Minister je sicer novinarsko konferenco začel z besedami, da prihaja čas, ko bi bilo treba ratificirati hrvaško pristopno pogodbo z EU. »Slovenija ves čas podpira članstvo Hrvaške v EU, seveda pod predpostavko, da imamo rešena vsa odprta vprašanja,« piše STA.

Medtem ko državi vprašanje meje rešujeta na podlagi arbitražnega sporazuma na arbitražnem sodišču, ostaja odprto vprašanje LB, »zlasti zato, ker je nova hrvaška vlada spremenila stališče«. Leta 2010 je na pristopnih pogajanjih z EU ob zapiranju poglavja 4. namreč dala jasno zavezo, da se bo vprašanje LB reševalo v okviru nasledstva, to se pravi pod okriljem Bis. To dokazuje tudi pismo takratnega hrvaškega finančnega ministra Ivana Šukerja, je dejal minister.

Od njegovega obiska Zagreba konec marca letos, ko si prizadevajo rešiti to vprašanje, pa hrvaška stran trdi, da vprašanje ni povezano z nasledstvom, temveč da gre za dvostransko vprašanje med dvema bankama, je dejal Erjavec. Ob tem je znova izpostavil, da gre za tipično nasledstveno vprašanje, saj je nastalo zaradi razpada nekdanje skupne države. S pismom ministrice pa sedaj vidi možnost rešitve.