Erjavec: Politične rešitve v Siriji ni

Zunanji minister: »Slovenija bi vojaško posredovanje obžalovala. Zaprosila za prelet skozi naš zračni prostor nismo dobili.«

Objavljeno
29. avgust 2013 13.33
smucanje
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - »Smo zelo zaskrbljeni glede na dogodke. Stališče Slovenije ves čas je, da bi našli politično rešitev, ampak vidimo, da te politične rešitve ni,« je zunanji minister Karl Erjavec v izjavi pred začetkom današnje seje vlade povzel stališče Slovenije glede razmer v Siriji, kjer se zdi vojaško posredovanje Zahoda po domnevnem napadu s kemičnim orožjem minuli teden vse bolj verjetno, poroča STA.

»Politična rešitev bi bila nujna v okviru Varnostnega sveta Združenih narodov,« je dejal Erjavec in dodaja, da »Slovenija obžaluje, če bi prišlo do posredovanja« v Siriji.

Erjavec je tudi pojasnil, da »Slovenija zaenkrat ni dobila nobenega zaprosila v zvezi s koalicijo voljnih«, ki bi sodelovala pri morebitnem vojaškem posredovanju. Tudi zaprosila za kakršenkoli prelet skozi slovenski zračni prostor, ki bi bilo povezano s posredovanjem v Siriji, zaenkrat nismo dobili, je povedal.

Ministrstvo je najostreje obsodilo napad pri Damasku, ko naj bi bilo zaradi kemičnega orožja ubitih več kot 1300 ljudi. A kot pravi Erjavec, vse bolj kaže, da je za napad odgovoren režim sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Tako od sirskih oblasti kot od upornikov na MZZ pričakujejo, da inšpektorjem ZN omogočijo neomejen dostop do relevantnih območij in vseh virov informacij, da bodo lahko čim prej uspešno zaključili preiskavo glede domnevne uporabe kemičnega orožja.

Obenem so se zavzeli za čimprejšnji sklic druge mirovne konference o Siriji v Ženevi ter poudarili, da storilci zločinov v Siriji ne smejo ostati nekaznovani, kar pa je v pristojnosti Mednarodnega kazenskega sodišča.

***

Preberite še, kako dogajanje v Siriji komentira slovenski strokovnjak za Bližnji vzhod Primož Šterbenc.

***

Protestniki: Slovenija podpira al Asada

Na družbenem omrežju Facebook so včeraj odprli nov profil Slovenija podpira Sirijo, na katerem pozivajo enakomisleče, da se v petek pridružijo mirnim protestom pred ameriškim veleposlaništvom v Ljubljani.

Ob tem so zapisali, da podpirajo sirskega »legitimnega predsedniku Bašarja al Asada in regularno Sirsko arabsko armado« in nasprotujejo agresiji ZDA, Velike Britanije in Francije »na neodvisno državo Sirijo«.