Erjavec in Bratuškova o projektih projektne vlade

Predsednik Desusa je dejal, da bi bile predčasne volitve lahko spomladi ali jeseni 2014. V Desusu zahtevajo odstop Jankovića.

Objavljeno
28. januar 2013 14.49
Posodobljeno
28. januar 2013 14.49
lvu*DESUS Erjavec
T. S., notranja poltika, K. Š., Ni. Č., Delo.si
T. S., notranja poltika, K. Š., Ni. Č., Delo.si
Ljubljana - Pozitivna slovenija (PS) je začela s serijo pogovorov s parlamentarnimi strankami o morebitnem oblikovanju projektne oziroma tehnične vlade. Pobudo je dala sama.

Z vodjo stranke PS Alenko Bratušek se je srečal predsednik Desusa Karl Erjavec. Dejal je, da je bil to prvi pogovor o novi vladi, predvsem pa so se pogovarjali o temah, ki bi jih sedanja vlada opravila do predčasnih volitev.

Predčasne volitve bi bile spomladi prihodnje leto, ko bodo evropske volitve, ali jeseni prihodnje leto, ko bodo lokalne volitve.

»Nekako vidimo, da bi bilo s skupnimi močmi in s sodelovanjem še nekaterih strank mogoče najti izhod iz politične blokade. Dogovorili smo se, da bi na naslednji sestanek povabili še druge parlamentarne stranke in ugotovili, kakšne so možnosti, da bi politično krizo razrešili, glede na to, da predsednik vlade vztraja pri tem, da bo vodil vlado. Prvi korak je bil narejen, da se pogovori z ostalimi strankami začnejo, potem bomo pa videli, kakšen bo rezultat,« je dejal Erjavec.

S pogovorom je bila zadovoljna tudi Bratuškova. Sporočila je, da bo naslednja faza pogovor vseh parlamentarnih strank, ki bi bile pripravljene sestavite projektno vlado.

Desus sicer še vedno zahteva odstop Zorana Jankovića, Bratuškova pa je povedala, da ima sama mandat za vodenje stranke, predsednika pa voli kongres.

Kot je znano je Bratuškova minuli teden povedala, da so  v PS pripravljeni iti v pogovore o projektni vladi brez kakršnih koli ultimatov, z eno samo željo - to je rešitev države. »Po naše bomo državo v tem trenutku lahko rešili le s projektno vlado in konkretnimi projekti, za katere se moramo biti sposobni dogovoriti.« »Do projektne vlade bi seveda prišli najprej z dogovorom in potem s konstruktuvno nezaupnico, ki bi bila v DZ podprta s čimveč glasovi poslancev,« je dejala Bratuškova.

Pobudo PS o projektni oz. tehnično vladi je danes zavrnil predsednik SD Igor Lukšič: »V PS imajo zamrznjenega predsednika, mi pa imamo aktivnega predsednika, zato pogovori na tej ravni formalno ne morejo potekati.«