Erjavec: »Sirski režim je uporabil kemično orožje.«

John Kerry je zunanjim ministrom EU menda za to predstavil dokaze in iskal podporo za vojaški napad na Sirijo.

Objavljeno
07. september 2013 15.51
SLOVENIJA LJUBLJANA 19.02.2013 KARL ERJAVEC ZUNANJI MINISTER FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Vilnius - Zunanji ministri EU so danes v litovskem Vilniusu končali neformalno zasedanje. V ospredju razprave je bila Sirija.

Po besedah zunanjega ministra Karla Erjavca je nedvoumno, da je kemično orožje v Siriji uporabil vladni režim. Ministri so se strinjali, da morajo odgovorni odgovarjati, a bodo počakali na poročilo inšpektorjev ZN.

Zunanji ministri EU so v litovski prestolnici o Siriji razpravljali z ameriškim kolegom Johnom Kerryjem, ki naj bi jim danes predstavil dokaze, da je sirski režim Bašarja al Asada odgovoren za napade s kemičnim orožjem, in poskušal pridobiti več podpore za vojaški napad na Sirijo.

Zasedanja se je udeležil tudi vodja slovenske diplomacije Karl Erjavec, ki je za STA pojasnil, da vse okoliščine kažejo, da je kemično orožje v Siriji 21. avgusta uporabil režim sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Po Erjavčevih besedah so bili zunanji ministri EU tokrat enotni, da se je uporaba kemičnega orožja zgodila, da so bile žrtve civilisti in da morajo odgovorni za to tudi odgovarjati pred Mednarodnim kazenskim sodiščem. Strinjali so se tudi, da bodo počakali na poročilo inšpektorjev Združenih narodov, ki bodo potrjevali uporabo kemičnega orožja, je dodal.

Ob tem je spomnil, da nekatere stalne članice Varnostnega sveta ZN niso bile prepričane o dejanski uporabi kemičnega orožja v Siriji, še manj pa o tem, katera stran naj bi ga uporabila. A kot pravi Erjavec, je »povsem jasno, da opozicija tehnično ne bi mogla izvesti takšnega napada«, poleg tega so bili tudi al Asadovi podporniki pravočasno opozorjeni, prav tako so žrtve v glavnem nasprotniki njegovega režima.

Erjavec je Kerryju in tudi visoki zunanjepolitični predstavnici EU Catherine Ashton že pojasnil stališče Slovenije, da je treba počakati na poročilo inšpektorjev ZN, čas, ki je na razpolago, pa je potrebno uporabiti za poskus nadaljevanja razprave v okviru VS ZN.

Poročilo je izjemnega pomena, je menil minister, saj bi bila njihova potrditev o uporabi kemičnega orožja lahko podlaga za novo razpravo v okviru VS ZN. Vse dosedanje razprave namreč niso dale rezultata, dodaja Erjavec.

Kdaj bi bila lahko znana vsebina poročila inšpektorjev, sicer Erjavec ni želel predvidevati, je pa dejal, da to običajno traja »kar nekaj časa, tudi do tri mesece«. A ob tem je izpostavil še dogovor z generalnim sekretarjem ZN Ban Ki Moonom, da bi rok bistveno skrajšali in bi podali preliminarno poročilo z vsemi bistvenimi dejstvi, dokazi in okoliščinami dogodka, ki se je zgodil 21. avgusta v predmestju Damaska.

O konkretnem stališču ministrov glede vojaškega posredovanja v Siriji se po zagotovilih Erjavca danes niso pogovarjali, je pa po njegovih besedah treba vse napore usmeriti k temu, da se najde politična rešitev.

Ministri EU so na dvodnevnem neformalnem zasedanju obravnavali tudi ostale teme, med drugim evropsko varnostno politiko, Vzhodno partnerstvo in Bližnji vzhod.