Erjavec: Slovenija bo dobila dostop do morja

Zunanji minister je prepričan, da bo naša država v arbitražnem postopku dobila prost dostop do morja.

Objavljeno
21. december 2015 16.53
vidic MEJA
S. P.
S. P.
Ljubljana - Zunanji minister Karl Erjavec je danes v odzivu na nedavno končan arbitražni postopek med Slovenijo in Hrvaško zaradi nedobavljene elektrike Neka dejal, da če je Hrvaška zmagala dvakrat, še ne pomeni, da bo tretjič. Izrazil je prepričanje, da bo Slovenija v arbitražnem postopku dobila prost dostop do morja.

Kot je še dejal, je to vitalni cilj arbitraže o meji, ki je po njegovih besedah najpomembnejša. »Tukaj bo sigurno Karl zmagal,« je prepričan vodja slovenske diplomacije.

»Nič ne pomaga, če bi prvi dve dobili, tretjo pa zgubili. Rajši vidim, da tretjo dobimo in da ti dve izgubimo,« je še dejal zunanji minister. Ob tem je še opozoril, da je brez prostega dostopa do morja konec sanj o tem, da je Slovenija pomorska država.

Mednarodni center za reševanje investicijskih sporov je nedavno v arbitražnem postopku med Slovenijo in Hrvaško zaradi nedobavljene elektrike iz Neka v letih 2002 in 2003 določil višino odškodnine, obresti in stroške, ki jih mora Slovenija plačati - gre za več kot 40 milijonov evrov, Hrvaški.

Hrvaški časnik Večernji list je ob tem danes kot drugo zmago Hrvaške v hrvaško-slovenskih sporih navedel lansko razsodbo Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu, ki je Sloveniji naložilo poplačilo bivših deviznih varčevalcev Ljubljanske banke iz Hrvaške in BiH.

Slovenija in Hrvaška sta letos tudi pričakovali končno odločitev arbitražnega sodišča glede njune meje. A namesto tega je izbruhnila prisluškovalna afera, v katero sta se ujela slovenska agentka in arbiter, kar je Hrvaška izkoristila za enostranski izstop iz procesa. To je znova zapletlo odnose med državama in odložilo odločitev sodišča.