Erjavec: Ukinitev seniorske olajšave je uspeh

V stranki Desus so enotni glede ukinitve seniorske olajšave. Proračun MZZ bo znižan za skoraj dvajset odstotkov.

Objavljeno
19. september 2013 20.23
Samanta Gomboc, notranja politika
Samanta Gomboc, notranja politika

Ljubljana - Vodstvo stranke Desus vidi predlog ukinitve seniorske olajšave pri dohodnini kot uspeh, v primerjavi s prejšnjimi predlaganimi ukrepi, torej ukinitvi regresa za upokojence in nižanju pokojnin, je dejal predsednik stranke Karl Erjavec.

»Bitka stranke Desus je bila v tem, da ohranimo regres, za tiste upokojence, ki imajo nižjo pokojnino kot 622 evrov, ker če bi njim ukinili ta regres, potem bi se res znašli pred še večjo stisko,« je odločitev komentiral Erjavec.

Po njegovih ocenah je imelo pravico do seniorske olajšave okoli tri odstotke upokojencev, prejemale pa so jo tudi ostale osebe, starejše nad 65 let z dohodkom višjim od 1300 evrov. »Seniorska olajšava se namreč ne nanaša na vse upokojence, ampak na osebe starejše od 65 let, ki imajo prejemke višje od 1300 evrov,« je pojasnil Erjavec. Med njimi so tudi univerzitetni profesorji, zdravniki in drugi, ki naj jim ukinitev seniorske olajšave ne bi predstavljala »nič dramatičnega v smislu socialnega položaja upokojencev«.

Erjavec je komentiral tudi morebiten poseg vlade v minimalno plačo, čeprav v okviru stranke o tem še niso dosegli dogovora.

Po njegovih besedah bi se ob uvedbi ukrepa minimalna plača lahko znižala le v primerih, ko bi delodajalec in delavci dosegli dogovor: »Če tak poseg reši podjetje pred stečajem in omogoči, da deluje še naprej, potem je koristen.« Hkrati pa opozarja, da se lahko ob pomanjkanju nadzora uresničijo trditve sindikatov, da obstaja nevarnost izkoriščanja stiske delavcev s strani delodajalcev.

Sicer pa tudi ministrstvo za zunanje zadeve čakajo rezi, ki jih je Erjavec označil kot »globoke in hude«. Proračun ministrstva bo namreč znižan za skoraj dvajset odstotkov: »V naslednjem letu bo primanjkovalo denarja, zlasti kar se tiče mednarodnih članarin, saj naše članstvo v OZN in drugih organizacijah nekaj stane.« Ob tem pa dodaja, da naj bi ministrstvo za finance sredstva za omenjene članarine zagotovilo.