Šušteršič: 5-odstotno nižanje mase plač

Vlada se je odločila za poseg v plače javnega sektorja - na mizi predlog za 5-odstotno znižanje mase plač.

Objavljeno
04. oktober 2012 11.09
Posodobljeno
04. oktober 2012 11.15
vidic zavod za zaposlovanje
Mario Belovič, An. B., notranja politika, Ni. Č., Delo.si,
Mario Belovič, An. B., notranja politika, Ni. Č., Delo.si,

Ljubljana - Vladni predstavniki imajo na današnji proračunski seji, ki so jo sicer prekinili za eno uro, na mizi predlog za okoli petodstotno znižanje mase plač v javnem sektorju, je pojasnil minister za finance Janez Šušteršič. Z razpravo o proračunu je zadovoljen, ministri so po njegovem mnenju enotni. Proračun bo, zatrjuje, vlada potrdila že danes.

Zakona o morebitnem zvišanju DDV na nekaterih postavkah, med drugim za tisk in periodiko, danes še niso obravnavali, je pojasnil Šušteršič.

Erjavec: Vlada bo znižala plačno maso in odpuščala

Vlada je okrog 10. ure dopoldan začela obravnavati proračun za prihodnje leto, kot kaže pa bosta glavni temi pogovora napovedano odpuščanje javnih uslužbencev in dvig davka na dodano vrednost (DDV).

Finančni minister Janez Šušteršič vsebine seje pred začetkom ni komentiral, zunanji minister Karel Erjavec pa je potrdil, da bo vlada zagotovo posegla v plačno maso v javnem sektorju, najverjetneje pa tudi odpuščala.

Kot kaže se je vlada dokončno odločila za poseg v plače javnega sektorja, ni pa enotna pri načrtovanem dvigu DDV. »Na vsak način bo prišlo do znižanja mase za plače, na ministrstvu za zunanje zadeve za 10 odstotkov in temu se bo treba prilagoditi,« je napovedal Erjavec, saj da država v trenutni gospodarski in finančni situaciji takšnega javnega sektorja ne more plačevati.

»Javni sektor bo treba racionalizirati, zmanjšati število zaposlenih na različne načine; nekateri izpolnjujejo pogoje za upokojitev, nekateri so zaposleni za določen čas, v državni upravi pa imamo verjetno tudi kakšne slabe delavce,« pravi Erjavec.

Na MZZ so – »kot tehnološki višek« – že odpustili pet zaposlenih. Potrdil je tudi naše poročanje, da pri pripravi proračuna obstajajo »navodila« za odpuščanje.

Ali bo vlada deloma res dvignila DDV, Erjavec še ni želel napovedati.

V stranki Desus nasprotujejo dvigu davka na dodano vrednost, »posebej pri tistih segmentih, ki so bistveni za vsakdanje življenje, za preživetje. Pri luksuzu in nepotrebnih stvareh pa ne vidim problema. Kar se tiče časopisov, dviga DDV ne podpiram,« je jasen Erjavec. 

Zunanji minister je napovedal, da v proračunu za prihodnje leto ne bo privolil v reze v socialne izdatke in pokojnine. »Tega ne bo, vztrajali bomo tudi pr tem, da se bodo pokojnine v določeni meri usklajevale z rastjo plač.«

Morebitnih protestov, ki bi jih zaradi odpuščanja sprožili sindikati, se Erjavec ne boji. »Tudi sindikati se morajo soočiti z realnim stanjem v državi, vemo kaj se dogaja po Evropi, vemo kaj se dogaja po svetu.«

Žgajner Tavševa (PS): Odpuščanje je neizogibno, a naj bo mehko

Poslanka Pozitivne Slovenija Barbara Žgajner Tavš je dejala, da so premieru Janši poslali dopis, naj vlada proračun najprej uskladi s sindikati, in ga šele nato pošljejo v državni zbor. »Če tega ne bo storila, lahko ogrozi sprejetje pokojninske reforme in reforme trga dela,« je dejala.

Žgajnarjeva je še opozorila, da bi ukrepi, ki jih predvideva vlada, krčenje mase plač med 7,5- in 15-odstotki, da vodili do slabših javnih storitev v bolnišnicah, šolstvu, policiji, javni upravi. »V PS ne pristajamo na slabše kakovosti javnih storitev, sploh če imajo te politični prizvok.«

Opozorili so tudi na retoriko predsenika vlade, ko je na na torkovo seji DZ, javni sektor prikazal kot krivca za gospodarsko krizo.

V največji opoziijski stranki se strinjajo, da je odpuščanje skoraj neizogibno, a se zavzemajo za mehak način zmanjševanja števila zaposlenih.