Erjavec: Vladna podpora Junckerjevi listi nezakonita

Erjavec: Alenka Bratušek je prekoračila pooblastila. Vlada: Sklepi vlade so zakoniti in veljavni. Pirnat o spornosti seje.

Objavljeno
08. september 2014 17.52
Posodobljeno
08. september 2014 19.12
Karl Erjavec v volilnem štabu stranke DeSUS, v gostilni Livada v Ljubljani 13.julija 2014.
Ni. Č., Delo.si, STA, Mo. H, notranja politika
Ni. Č., Delo.si, STA, Mo. H, notranja politika

Ljubljana - Sklep o podpori kandidatom za komisarsko ekipo bodočega predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja, ki ga je v petek sprejela odhajajoča vlada, je po mnenju prvaka Desusa Karla Erjavca nezakonit.

Šest ministrov je glasovalo proti, štirje pa za, je dejal in dodal, da gre za zlorabo položaja in prekoračitev pooblastil Alenke Bratušek.

Vlada premierke v odhodu Bratuškove, ki je prav tako na seznamu komisarskih kandidatov, je namreč v petek na dopisni seji podprla, da Svet EU formalno potrdi Junckerjev seznam kandidatov. Svet EU je po Junckerjevem predlogu v petek zvečer seznam kandidatov tudi potrdil. Kot so v soboto sporočili iz Sveta EU, bodo svojo odločitev posredovali Evropskemu parlamentu.

Vlada v odhodu je konec julija v Bruselj poslala seznam treh kandidatov - poleg Bratuškove sta bila na njem še Erjavec in evropska poslanka iz vrst SD Tanja Fajon, a Juncker minuli teden opravil pogovor le z Bratuškovo. Njena kandidatura je v zadnjih tednih v Sloveniji sprožila precej polemik, tako v političnih vrstah kot javnosti.

Predsednik SMC in mandatar Miro Cerar je po današnjem podpisu koalicijskega sporazuma z vladnima partnericama Desus in SD znova poudaril, da je ta zadeva v pristojnosti sedanje vlade, na katero sam še nima neposrednega vpliva. Po njegovi oceni ima Juncker vso pristojnost dokončati postopek. Ko bo nova vlada začela delovati, bodo pozorni na izid tega postopka in, če se bo pokazalo karkoli spornega, to tudi temeljito preučili, je dodal.

Erjavec, sicer zunanji minister že v tem mandatu, je pojasnil ozadje petkove dopisne seje vlade. Sklep, ki so ga poslali v Bruselj, je po njegovih besedah v nasprotju z zakonom o vladi.

»Šest ministrov je bilo proti, štirje za, tako da glasovanje je bilo jasno. Gre tudi za konflikt interesov. Menim, da predsednica vlade ne bi smela glasovati o sebi. Tako da je to po mojem stvar KPK in pa tudi organov za pregon. Tukaj je šlo za zlorabo pooblastil in tudi za prekoračite uradnega položaja. Če je Slovenija pravna država, gotovo to ne bo ostalo brez odmeva. Prepričan sem, če resno mislimo z bojem proti korupciji, proti takšnim zadevam, da se bo tudi ustrezno ukrepalo. Žal mi pa je, da je ta sklep sedaj v Bruslju, da je Evropski svet potrdil to listo na podlagi nezakonitega sklepa v Sloveniji. Upam, da bo pri Junckerju toliko modrosti, da ne bo vztrajal pri kandidaturi, ki je nezakonita,« je dejal Erjavec.

Predsedujoči SD, ki bo tudi v prihodnje vodil ministrstvo za kmetijstvo, Dejan Židan, pa je povedal, da čakajo na pristojne organe, ki naj povedo, ali je bil vladni sklep zakonit ali ne. Ponovil je še, da ministri iz vrst SD Bratuškove niso podpirali pri njeni komisarski kandidaturi.

Vlada: Glasovanje potekalo dosledno z določili poslovnika

Iz vlade Alenke Bratušek v odhajanju so poslali sporočilo: »Izjave zunanjega ministra in podpredsednika vlade Karla Erjavca o nezakonitosti in zlorabi položaja na 161. dopisni seji vlade so v celoti neutemeljene in izkazujejo nepoznavanje poslovnika vlade. Dopisna seja in glasovanje sta potekala dosledno v skladu z določili poslovnika, zato so sklepi zakoniti in veljavni. Poslovnik velja od leta 2010, zato bi ga ministri morali poznati in upoštevati.«