Erjavec: Zaradi politične krize bi lahko bile ogrožene pokojnine

»Stranka Desus ne bo nikoli več v koaliciji z Janezom Janšo.«

Objavljeno
03. oktober 2013 14.52
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika
Ljubljana - Po sestanku ožjega vodstva stranke Desus, ki je potekalo danes v dopoldanskih urah, je jasno, da ne bodo več del koalicije, če bo Zoran Janković zmagal na kongresu Pozitivne Slovenije 19. oktobra. »To bi pomenilo začetek razpadanja koalicije in vlade. Mene najbolj skrbi, da smo v vladi uskladili proračun za prihodnje leto, s tem pa preprečili znižanje pokojnin in ukinitev regresa. Ker je nastala politična kriza, ki bo trajala do kongresa PS, pa se te stvari znova odpirajo. Ker proračun še ni potrjen v državnem zboru, ima lahko to zelo negativne posledice,« opozarja prvak Desusa Karl Erjavec. Če ne bo proračuna, so ogrožene pokojnine, socialni transferji, dodaja zaskrbljeni Erjavec.

Karl Erjavec je predsednici vlade Alenki Bratušek predlagal, da bi po seji vlade predstavila ministrski ekipi svoj pogled na nastali položaj zaradi kandidature Zorana Jankovića in kaj namerava storiti. »Marsikaj je odvisno od nje. Če bo potegnila določene poteze, bo to imelo vpliv na celotno politično sfero. Marsikaj bo odvisno od ravnanja Bratuškove - bo šla v bitko na kongresu PS ali ne? Če ne, potem te vlade ni več, ker ne verjamem, da bo lahko vodila vlado, potem ko bi PS vodil Janković. Če bo šla v spopad, pa bo morala zmagati,« je dejal Erjavec.

In kako vidi Erjavec najboljši izhod iz politične krize? »Najbolje bi bilo, da bi Janković svojo kandidaturo umaknil in počakal do trenutka, ko bodo vsi postopki, ki jih vodijo proti njemu, ustrezno pojasnjeni. Nehigienično bi bilo, če bi imeli za Janeza Janšo en kriterij za Zorana Jankovića pa drugega. Sedaj je očitno, da Janković nima ničesar več izgubiti, s kandidaturo želi okrepiti svoj vpliv in politični položaj ter s tem reševati določene zadeve, za katere vemo, da so problematične,« meni Erjavec.

Pa je mogoče oblikovati kakšno novo koalicijo v trenutni sestavi državnega zbora? »Stranka Desus ne bo nikoli več v koaliciji z Janezom Janšo,« je brez oklevanja odgovoril Karl Erjavec.