ESS: O ukrepih zoper delo na črno in zamrznitvi pokojnin

Danes bo zasedal Ekonomsko-socialni svet.

Objavljeno
03. oktober 2013 15.39
SLOVENIJA LJUBLJANA 05.09.2012 POKOJNINE UPOKOJENCI STAROST FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
R. D., Delo.si, STA
R. D., Delo.si, STA
Ljubljana - Ekonomsko-socialni svet (ESS) bo danes znova obravnaval osnutka zakonov o delu na črno in o inšpekciji dela, katerih cilj je prispevek k zmanjšanju sive ekonomije. Po informacijah STA osnutka še vedno nista usklajena. Na ESS bo danes tudi predlog zakona o izvrševanju proračunov za prihodnji dve leti, ki med drugim predvideva zamrznitev pokojnin.

Tako osnutek zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, ki med drugim predvideva večji nadzor nad tem področjem, kot osnutek zakona o inšpekciji dela, ki želi okrepiti učinkovitost inšpektorjev, sta bila del usklajevanja posebne skupine socialnih partnerjev, a naj dogovor v zvezi s predvidenimi rešitvami še ne bi bil dosežen.

Pri delu na črno naj se sicer ne bi zataknilo pri sindikatih ali delodajalcih, temveč na ministrstvu za finance oz. na davčni upravi, ki naj bi imela pomisleke glede predlaganega vavčerskega sistema za osebno dopolnilno delo. Ta za dela, kot je občasna pomoč v gospodinjstvu, predvideva plačilo socialnih prispevkov.

Pri inšpekciji za delo domnevno še vedno niso našli rešitve za zahtevo sindikatov po večji vključenosti socialnih partnerjev v delo inšpekcije.

Predlagani zakon o izvrševanju proračunov za prihodnji dve leti socialnim partnerjem še ni bil predstavljen, vsebuje pa ukrepe za zmanjšanje javne porabe.

Pokojnine in socialni transferji bodo glede na dokument ostali nespremenjeni do konca leta 2015, od upokojencev pa bodo letni dodatek tudi v letih 2014 in 2015 prejeli le tisti, katerih pokojnina ne presega 622 evrov. Tudi ti zneski bodo ostali v takšni višini kot letos.

Sredstva za sofinanciranje investicij občinam se z letom 2015 ukinjajo, v zvezi z zaposlovanjem v javnem sektorju pa se uvajajo kazni za kršitve določb, ki omejujejo zaposlovanje, in sicer v višini 2500 evrov za odgovorno osebo proračunskega uporabnika. Politika zaposlovanja mora sicer slediti cilju znižanja števila zaposlenih za en odstotek v vsakokratnem 12-mesečnem obdobju.

Z zakonom o izvrševanju proračuna se do konca leta 2015 podaljšuje tudi veljavnost 1. julija letos zvišanih stopenj davka na dodano vrednost, splošna stopnja tako ostaja pri 22 odstotkih, znižana pa pri 9,5 odstotka.

Glede načrtovanega zakona o davku na nepremičnine vlada očitno dopušča možnost, da ne bo sprejet do konca leta. Do njegove uveljavitve je tako kar v zakonu o izvrševanju proračuna predvidela, katere nepremičnine se obdavčijo in katere ne. Po predlogu bo oprostitev zajela praktično vse vrste stavb z izjemo stanovanjskih nepremičnin, med zemljišči pa bodo obdavčena le tista, ki veljajo za stavbna, neplodna in podobno.

Do uveljavitve zakona o davku na nepremičnine ostaja v veljavi tudi začasni davek na nepremičnine večjih vrednosti, to je kadar ima en lastnik v lasti nepremičnine v skupni vrednosti nad 500.000 evrov.