EU 2014: pet slovenskih sedežev desnici, trije levici

Slovenski evroposlanci so Zver, Tomc, Šulin, Peterle, Bogovič, Šoltes, Vajgl , Fajon.

Objavljeno
23. maj 2014 19.10
Posodobljeno
25. maj 2014 18.30
Slovenska, EU zastava in rože na oknu enega od lokalov v Ljubljani, 3.aprila 2013.
Novinarji Dela
Novinarji Dela

Natančnejši razrez rezultatov volitev si oglejte v naši interaktivni grafiki.

23:36

Jelko Kacin, Kacin - Konkretno: »Slovenskih volivcev evropske volitve ne zanimajo. Država ni motivirana, da svoje članstvo izkoristi za preseganje stanja, ki ni dobro. V tej državi ima Desus lahko tri poslance v evropskem parlamentu, pa ne bo niti enega evra več v pokojninski blagajni.«

Kacin meni, da bi »povezava, v kateri bi sodelovala PS, preden se je pohabila pred našimi očmi, skupaj z mojo listo, Zaresom in DL, skupaj lahko gladko dosegla dva poslanca v evropski parlament. Pa ni dosegla niti enega in to je nauk, iz katerega lahko sledijo spoznanja, pomembna za prihodnost Slovenije«.

Po porazu se bo najprej »pogovoril sam s seboj in s svojo družino. Po dveh mandatih je pred menoj trenutek razmisleka o tem, kaj početi v prihodnje. EU se mi še vedno zdi najdragocenejši mehanizem, ki ga imamo na voljo, a v slovenski politiki tega zavedanja preprosto ni«.

23:28

Tanja Fajon, SD: Z rezultatom ne morem biti zadovoljna, saj smo izgubili en mandat. Prepričana pa sem, da bomo tudi z enim mandatom nadaljevali svoje delo. Z veliko energije bom delovala na tistih področjih, kot sem doslej. Strnili bomo vrste in pridobili zaupanje do državnozborskih volitev. Zdaj imamo čas, da premislimo, kako naprej.

23:20

Igor Lukšič: V SD nismo prav zadovoljni z izidom, a imamo vsaj eno kandidatko. Nismo zadovoljni niti z izidom na evropski ravni. Za Evropo in Slovenijo to ni dobro. A boj se nadaljuje. Strnili bomo vrste in dokazali, da si zaslužimo večje zaupanje, ker je le to obrat na bolje.

23:15

Igor Šoltes, Verjamem: Hvala volivcem, ker so dokazali, da lahko tudi alternative dosežejo dober rezultat. To je lep začetek politične poti. Naučiti se moramo živeti skupaj, ker imamo samo eno državo.

23:00

Prvi delni uradni izidi so potrdili izide vzporednih volitev. V evropski parlament smo Slovenci izvolili Milana Zvera (SDS), Romano Tomc (SDS), Patricijo Šulin (SDS), Lojzeta Peterleta (NSi+SLS), Franca Bogoviča (NSi+SLS), Igorja Šoltesa (Verjamem), Tanjo Fajon (SD) in Iva Vajgla (Desus).

Po uradnih delnih rezultatih pripadajo SDS trije mandati (24,86 odstotka) , NSi+SLS dva mandata (16,46 odstotka), po en mandat pa Verjamem (10,50 odstotka), Desus (8,16 odstotka) in SD (8,05 odstotka).

Sledijo jim, brez mandatov, Pozitivna Slovenija (6,62 odstotka glasov), Združena levica (5,48 odstotka), lista Kacin - Konkretno (4,86 odstotka), SNS (4,05 odstotka), Sanjska služba (3,59 odstotka), Piratska stranka (2,58 odstotka), Solidarnost (1,67 odstotka), DL (1,12 odstotek), Zeleni Slovenije (0,73 odstotka), Zares (0,91 odstotka) in Slovenski narod (0,35 odstotka).


22:34

Zbrali smo odzive poraženih strank in list na letošnjih volitvah v EP.

22:29

Igor Šoltes, Verjamem: Konkretnih pogovorov, s kom bi lahko nastopili na volitvah, še ni bilo, pripravljeni pa smo sodelovati z vsemi vsebinsko sorodnimi strankami.

22:25

Aleš Hojs, podpredsednik NSi, ki je bil drugi na skupni listi, se je čutil velikega osmoljenca, saj ga je s preferenčnimi glasovi prehitel Franc Bogovič. Zato ne preseneča, da je podvomil v volilni uspeh. »Preučiti moramo, ali smo projekt dobro zastavili. Po analizi pridobivanja preferenčnih glasov bo možna realna ocena o uspešnosti projekta. Če bomo ugotovili, da so letošnji rezultati skupne liste boljši od seštevka odstotkov NSi in SLS pred petimi leti, bomo lahko govorili o uspehu. Če pa bomo ugotovili, da imamo letos manj podpore, bomo težko sami sebi lagali, da je to uspeh,« je ugotavljal Hojs.

22:10

Po preštetih glasovnicah do 22. ure je bila v Sloveniji volilna udeležba 23,98-odstona.

22:07

Udeležba na evropskih volitvah v EU je bila 43,11-odstotna. To je za malenkost več kot pred petimi leti, ko je bila 43-odstotna.

22:00

Uroš Lubej, Solidarnost: Nizka volilna udeležba je poraz politike. Zmagovalec je postal tisti, proti kateremu se je dvignila Slovenija. S tem ne moremo biti zadovoljni. Smo za povezovanje s sorodnimi strankami.

Dušan Keber, Solidarnost: Nove stranke so naslavljale iste ljudi. To je pripeljalo k drobljenju glasov. Volivci so jasno povedali, da se moramo povezati.

Damjan Mandelc, Solidarnost: Povezovanje naj se začne takoj. Nihče od politične alternative ni uspel. Niti etablirane leve stranke. Za državnozborske volitve potrebujemo zavezništvo levih strank.

21:44

Darja Radič, Zares: »Vidimo, da so ljudje bolj ali manj izbrali obstoječe poslance, torej se kar strinjajo s stroko varčevalno politiko, ki jo vodi evropska komisija.«

Na vprašanje, ali bo stranka Zares sodelovala tudi na predčasnih parlamentarnih volitvah, pa je Radićeva odgovorila, da bodo najprej preučili rezultate evropskih volitev in se šele zatem odločili, na kakšen način bodo še sodelovali v politiki.

21:38

Dušan Keber, Solidarnost: »Volilni rezultat odraža nastanek večjega števila novih strank na levici.« Dodal je, da bodo poskušali nadaljevati sodelovanje na levici do volitev v DZ.

»Volilna udeležba je, kot kažejo zadnji rezultati, tako nizka, da je legitimnost volitev pod vprašajem,« je za STA dejal Keber.

21:35

Javnomnenjski strokovnjaki: Nizka volilna udeležba kaže na razočaranje volivcev nad Brusljem.

21:22

Luka Mesec, Združena levica: Združena levica je dosegla izjemen rezultat. S tem sicer nismo dobili evroposlanca, ampak bi, v kolikor bi šlo za volitve v DZ, to zadoščalo za šest poslanskih sedežev. S tem so volivci jasno pokazali rdeči karton obstoječim politikam in stari Evropi ter hkrati jasno izkazali podporo novi socialistični Evropi in Sloveniji.

21:20

Po podatkih DVK je bila volilna udeležba 21,95-odstotna.

21:17

Zmago Jelinčič, SNS: »Sloveniji piše še bistveno slabše, kot se nam je doslej. »Še bolj bomo poklekali, še bolj kimali gospodom v Evropi.«

21:16

Združena levica: »Skoraj 6 odstotkov! Prvi korak na poti k pravičnejši in boljši družbi je storjen!«

21:11

»Desnica se krepi in očitno imajo desnosredinske stranke pravi recept za izhod EU in Slovenije iz krize,« je dejala druga z liste SDS Romana Tomc.

20:44

Zoran Janković o morebitnem kandidatu za predsednika vlade ni želel govoriti, saj da je še prezgodaj. Je pa za Delo zatrdil, da ga ta funkcija ne zanima.

20:40

Podpredsednik SD Dejan Židan in vodja poslancev SD Matjaž Han sta si enotna, da je stranka na evropskih volitvah doživela hud poraz. Potrebne so analize, a o ukrepih, tudi o odgovornosti prvaka SD Igorja Lukšiča, še
ne govorita. »To je zaušnica stranki in znak, da se moramo na državnozborske volitve pripraviti zelo dobro«, je bil jasen Židan.

20:36

SDS: To je prvi korak k večjim političnim spremembam

20:33

V SD poklepani in razočarani: Dejan Židan zatrjuje, da nima ambicij postati predsednik SD. Niti ne ve, če bi moral Igor Lukšič zaradi rezultata odstopiti. Za jutri so v SD sklicali izredni sestanek.

20:08

Do 19. ure je na voliščih glasovalo 295.123 volivcev od skupaj 1.710.859 volilnih upravičencev. Volilna udeležba je bila 17,7-odstotna.

DESNICA

Ljudmila Novak, NSi

Strategija povezovanja se je obnesla. Dobili smo dva mandata. bi pa bili še bolj veseli, če bi jih prejeli tri.

O nizki udeležbi: »Poltika ne uživa največjega ugleda, to je neke vrste protest državljanov proti politiki.«

Janez Janša, SDS

Rezultat kaže, da očitno SDS ostaja edina resna stranka. Z rezultatom smo zadovoljni, nismo pa zadovoljni s konkurenco. Nismo imeli nikogar, s komer bi soočili naš program.

Na vprašanje, ali bi se bil pripravljen odreči vodenju stranke, če bi bilo to potrebno, da bi SDS lahko sestavila vlado po naslednjih volitvah v DZ, pa je Janša poudaril, naj si skrbi glede sestavljanja koalicije delajo tisti, ki imajo danes dolge nosove in so računali, da bodo do zmage prišli zgolj z zlorabo institucij, predvsem pravosodja.

Vse kaže, da bo Evropska unija obarvana v modro. Vzporedni rezultati evropskih volitev v članicah EU namreč kažejo na zmago konzervativcev.

Janša o neuspehu novih strank: Volivci so naveličani vedno novih nategov. »Prihaja čas, ko se bodo ljudje
naveličali vedno novih nategov in preoblačenja oblek in se odločali na podlagi programov, kadrovske ponudbe in tega, kaj je kdo naredil.«

Lojze Peterle, NSi+SLS

Imamo dva mandata, kar je bolje kot pred petimi leti. Sam pa postajam silontinuitete, saj bom poslanec že tretji mandat.

Milan Zver, SDS

Nizka udeležba je zaušnica tako medijem kot politikom. Take zaušnice ni bilo v stabilnih demokracijah, kjer je udeležba večja. To povezujem z odnosom medijev do evropskih tem in s stabilnostjo demokracije.

Kaj rezultat pomeni za parlamentarne volitve? To ne pomeni zagotovila za uspeh, bo pa korak k temu. Pričakujejo podoben rezultat.

Lahko rezultat interpretirate kot 50+? »Lahko.« (Če se upoštevajo glasovi skupaj z NSi+SLS).

LEVICA

Jože Mencinger, Pozitivna Slovenija

Razočaranje na sedežu stranke PS ni preveliko, rezultat je bil glede na javnomnenjske raziskave predvidljevi. Nosilec liste ekonomist Jože Mencinger je dejal, da je seveda nekoliko razočaran, žal mu je predvsem
volivcev, ki so se tokrat »napačno odločili«.

Na vprašanje, ali ostaja v politiki, je odgovoril: Po 23 letih sem se vrnil v politiko, kjer se bil enkrat že neuspešen, očitno sem bil zanič politik in sem zanič politik tudi ostal.

Zoran Janković, Pozitivna Slovenija

To ni slab rezultat. Jože Mencinger je opravil odlično delo. Moja kandidatura za predsednika PS ni bila napačna odločitev. Vlada Alenke Bratušek se je sama odločila za odstop, evropske volitve pa ne bodo vplivale na rezultat državnozborskih.

»Počakajmo državnozborske volitve, prepričan sem, da bo rezultat tam popolnoma drugačen, saj bodo volivci volili tisto, kar je neposredno potrebno za državljane. Prepričan sem, da bomo zmagali,« je dejal Janković.

Nosilec liste Jože Mencinger, je po njegovih besedah opravil izjemno delo, saj je kampanjo vodil skoraj brez podpore stranke, Janković meni, da je rezultat dober tudi glede na to, kar se je dogajalo po kongresu PS, ko so iz stranke izstopili tudi člani, ki so sicer bili na kandidatni listi za evropske poslance.

Melita Župevc, Pozitivna Slovenija

Mislim, da je to rezultat na katerem je možno gradii, je pa seveda rezultat tudi posledica tega, kar se je v zadnji tednih dogajalo v PS.

Prepričana sem, da od tukaj naprej lahko gradimo. Menim, da smo imeli zelo dobrega nosilca liste, a volivci so pač spremljali, kaj se je dogajalo. Za kandidaturo na državnozborskih volitvah, je še prezgodaj govoriti, a je rezultat na EU volitvah dobra popotnica za državnozborske volitve.

Ivo Vajgl, Desus

Ta sijajna ekipa, s katero sem skupaj tekmoval, si je zaslužila ta rezultat. Ne morem reči, da sem presenečen, sem pa zadovljen. Bomo pa počakali na uradne rezultate. To je velik odstotek, ker verjamem, da so v veliki meri glasovali za nas starejši, tisti, ki smo jih najbolj naslavljali. Zdaj bomo dobili možnost, da na evropski ravni sprožimo vprašanje statusa starejših.

Karel Erjavec, Desus

Predsednik Desus Karl Erjavec je danes izrazil veselje ob rezultatih vzporednih volitev, po katerih je nosilec njihove liste Ivo Vajgl dobil mesto v evropskem parlamentu. »Borba je bila težka. Če podatki vzporednih volitev držijo, je to velik uspeh za Desus,«" je ocenil Erjavec.

Igor Lukšič, SD

Ta stranka je alternativa desnosredinski koaliciji. Moja prioriteta so državnozborske evrovolitve in če bo Tanja Fajon zmagala, kot ji kažejo rezultati vzporednih volitev, ne bo nič narobe. Na prvo mesto sem šel zato, da stranka dobi čim boljši razultat. Če bomo dobili en mandat in bo to Tanja Fajon, bo dobro.

Tanja Fajon, SD

Čakamo še uradne rezultate, če bodo takšni, kot kažejo vzporedne volitve, se zahvaljuem vsem za izraženo podporo. Pričakujem tudi, da se bomo v SD dobro pripravili tudi na državnozborske volitve.

Razočarana sem, imeli smo dva mandata. To je poraz Socialnih demokratov. Razmisliti moramo, kako strniti vrste in stopiti skupaj za DZ volitve.

Fajon o nizki volilni udeležbi: Skrbi me, da so ljudje pokazali tako malo zanimanja. Skrbi me, kakšna bo Evropa v prihodnje, če se državljani ne bodo angažirali.

Jelko Kacin, Kacin - Konkretno

Kacin, ki je s podporo LDS kandidiral samostojno z listo Kacin konkretno, je bil najbolj zgrožen nad po njegovo izjemno nizko volilno udeležbo. Na vprašanje, kaj bo počel, če mu v evropski parlament (kot kažejo vzporedne volitve) ne bo uspelo priti, ni želel odgovoriti: »Na to vprašanje vam ne morem in ne želim odgovoriti. Počakal bom do konca, da vidim kaj je res in kaj ne. Na prvo žogo se v politiki ne more skakati«.

Potrebno je počakati do konca, pravi Kacin, »to je nekaj za paranje živcev, čakanje na sedmo in osmo mesto. Počakajmo do enajste ure zvečer. Mi smo delali dobro, za skupno listo liberalno listo sem se trudil pol
leta«.

Igor Šoltes, Lista Verjamem

»Posebnih komentarjev ne bi dajal, počakajmo na končne rezultate. Rad bi se pa zahvalil volivcem, ki so dali glas za nas.«

Boste šli na državnozborske volitve? Mi smo rekli, da bomo z Verjamem, ki bo v bližnji prihodnosti tudi prerasla v politično stranko, sodelovali tudi na državnozborskih volitvah. Večkrat smo rekli, da so evropske volitve ena od etap pri vstopanju na politični parket.

Kateri evropski politični skupini se boste priključili? To bomo zelo kmalu tudi sporočili, še nekaj pogovorov moramo opraviti.

***

19:01 Po vzporednem glasovanju, ki ga je za TV Slovenija in Pop TV pripravila Mediana, pripadajo SDS trije mandati (24,6 odstotka) , NSi+SLS dva mandata (15,2 odstotka), po en mandat pa Verjamem (10,8 odstotka), Desus (9,1 odstotka) in SD (7,9 odstotka).

Sledijo jim, brez mandatov, Pozitivna Slovenija (6,2 odstotka glasov), Združena levica (5,9 odstotka), lista Kacin - Konkretno (5,5 odstotka), SNS (4,4 odstotka), Sanjska služba (3,6 odstotka), Piratska stranka (2,5 odstotka), Solidarnost (1,5 odstotka), DL (en odstotek), Zeleni Slovenije (en odstotek), Zares (0,7 odstotka) in Slovenski narod (0,4 odstotka).

Po preferenčnih glasovih vzporednih volitev smo Slovenci v evropski parlament izvolili Milana Zvera (SDS), Romano Tomc (SDS), Patricijo Šulin (SDS), Lojzeta Peterleta (NSi+SLS), Franca Bogoviča (NSi+SLS), Igorja Šoltesa (Verjamem), Tanjo Fajon (SD) in Iva Vajgla (Desus).

19:00

Ob 19. uri se je po državi zaprlo več kot 3000 volišč, na katerih je lahko 1,7 milijona volilnih upravičencev med 118 kandidati izbiralo osem slovenskih predstavnikov, ki bodo državo zastopali v 751-članskem evropskem parlamentu.

18:30

Slovenija danes, na zadnji dan volitev, odloča, katerih osem kandidatov iz skupaj 16 kandidatnih list jo bo prihodnjih pet let zastopalo v evropskem parlamentu.

Javnomnenjske raziskave zmago napovedujejo konservativnemu bloku, ki na evropski ravni spada v družino EPP. Zadnja Delova anketa kaže, da bi SDS lahko osvojila tri mandate, skupna lista SLS in NSi dva, prav toliko mandatov pa je anketa napovedala novonastali stranki Igorja Šoltesa Verjamem.

Malo vidna kampanja je potekala v senci notranjepolitičnega dogajanja in pripravah na parlamentarne volitve, ki bodo verjetno že junija.

Na zadnjih evropskih volitvah leta 2009 je bila udeležba na ravni EU 43-odstotna, pri čemer je treba omeniti, da so v nekaterih državah volitve obvezne. V Sloveniji je pred petimi leti na volišča prišlo dobrih 28 odstotkov volivcev.

***

Koga smo izvolili v evropski parlament, bo državna volilna komisija razglasila nocoj ob 23. uri, ko se bodo kot zadnja v Evropi zaprla volišča v Italiji.