European Voice: Bratuškova med problematičnimi

Jean-Claude Juncker bo razdelitev resorjev kandidatom za evropske komisarje predstavil v sredo opoldne.

Objavljeno
09. september 2014 18.25
Posodobljeno
09. september 2014 20.15
Državnozborske volitve, Alenka Bratušek - POPRAVA
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - European Voice je objavil seznam kandidatov za evropske komisarje, na katerem je tudi Alenka Bratušek. Končna slika je lahko precej drugačna, opozarjajo viri v Bruslju.

Bruseljski tednik je slovensko komisarko uvrstil v skupino »Problematični«, skupaj s kandidati iz Velike Britanije, Španije in Češke.

»Sloveniji je uspelo razrešiti Junckerjevo dilemo z nominacijo Alenke Bratušek, ki je, poleg tega da je ženska, tudi nekdanja predsednica vlade (čeprav le kratek čas, ki pa ni bil preveč uspešen),« so zapisali ob slovenski predstavnici.

Angležu Jonathanu Hillu avtor članka očita lobistično ozadje, nevarnost vpliva finančne industrije in pomanjkljiv CV, Špancu Miguela Arias Cañeteju pa denimo seksistične pripombe v času volitev v evropski parlament.

European Voice je 28 komisarskih kandidatov razvrstil v skupine: Odločitev v zadnjem hipu, Nesporen, Sredinski, Očitni, Gospodarski kandidati, Izkušeni, Problematični ...

Juncker bo razdelitev resorjev predstavil v sredo

Prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker bo razdelitev resorjev kandidatom za evropske komisarje predstavil v sredo opoldne na novinarski konferenci v Bruslju, so danes sporočili v tiskovni službi Evropske komisije, poroča STA.

O razdelitvi resorjev je več ugibanj kot zanesljivih informacij. Več neuradnih organigramov je v minulem tednu pricurljalo v javnost. Šlo naj bi predvsem za tipanje utripa, končna slika je lahko precej drugačna, opozarjajo viri v Bruslju.

Bratuškovi naj bi Juncker po neuradnih informacijah dodelil enega od podpredsedniških položajev, pristojna naj bi bila za digitalne zadeve in inovacije ali za energijo, a več virov v Bruslju ob tem opozarja, da je lahko končna odločitev drugačna.

Po zadnjih neuradnih informacijah naj bi bilo v Junckerjevi ekipi šest podpredsednikov - poleg slovenske premierke v odhodu Bratuškove še dvoklobučnica, visoka zunanjepolitična predstavnica, Italijanka Federica Mogherini, bivši estonski premier Andrus Ansip, bivši finski premier Jyrki Katainen, bivši latvijski premier Valdis Dombrovskis in nizozemski zunanji minister Frans Timmermans.

V Junckerjevi komisarski ekipi je devet žensk in 19 moških ter šest starih znancev iz Barrosove komisije: Georgieva, Hahn, Malmströmova, Mimica, Oettinger in Šefčovič.

Po razdelitvi resorjev čaka kandidate zaslišanja v pristojnih odborih Evropskega parlamenta, ki bodo od 29. septembra do 3. oktobra. Odbori bodo pripravili po tri vprašanja za vsakega kandidata, ki jim jih bodo poslali predvidoma 18. septembra.

Evropski parlament naj bi o celotni komisarski ekipi glasoval na plenarnem zasedanju med 20. in 23. oktobrom, komisija pa naj bi nov mandat začela 1. novembra.