Evropska liberalna smetana v Ljubljani

Svet evropskih liberalcev in demokratov ALDE na pomaldanskem srečanju v Ljubljani.

Objavljeno
02. junij 2017 18.06
SMC
Zoran Potič
Zoran Potič
Ljubljana - V prestolnici poteka redek politični dogodek na evropski ravni, saj evropski liberalci, združeni v stranki Alde, organizirajo dvodnevni svet stranke, ki se po moči uvršča na tretje mesto - za konservativci (Evropska ljudska stranka) in Socialnimi demokrati (S&D). Dogodek je pomemben tudi za SMC.

Svet evropskih liberalcev in demokratov Alde se na leto sestane dvakrat, tokrat prvič v Sloveniji. To je eden večjih političnih dogodkov v naši državi v zadnjem času, saj večje evropske politične skupine v Slovenijo praviloma ne zavijejo.

Tokratni svet Aldeja poteka pod pokroviteljstvom slovenske članice te politične skupine SMC. V tej stranki poudarjajo, da je bilo pomladno srečanje sklicano na njihovo pobudo in na izrecno povabilo predsednika stranke Mira Cerarja. Medijska predstavnica SMC in generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič poudarja, da so s tem izkazali posebno čast njihovi stranki, ki ravno te dni zaznamuje tri leta obstoja.

Zaradi enega večjih političnih dogodkov sem prihajajo tudi visoki državniki iz celotne Evrope. Med njimi izstopata predsednik luksemburške vlade Xavier Bettel pa predsednik evropskih liberalcev Hans van Baalen, sicer evropski poslanec in član nizozemske socialno-liberalne stranke VVD, ki je bila na nedavnih volitvah uspešna. Nizozemska, Luksemburg in Slovenija so sicer med redkimi evropskimi državami, kjer imajo liberalne vlade (še Danska in Finska). Po tej plati politična skupina liberalcev precej zaostaja za EPP in S&D, vendar bi se lahko to v kratkem spremenilo in obrnilo v korist liberalcev. Po zmagi HDZ na Hrvaškem so socialni demokrati izgubili še eno državo, v kratkem je pričakovati spremembo v Franciji (kjer je bila doslej socialistična vlada) in jeseni v Avstriji, kjer je pred kratkim razpadla levo-desna koalicija.

Kje bo pristal Macron?

Ena večjih dilem na evropski ravni je, kateri politični skupini se bosta pridružila vedno bolj popularni novi francoski predsednik Emmanuel Macron in njegovo politično gibanje En Marche. V evropskem tisku se je kmalu po majskih francoskih volitvah začelo špekulirati, da bi se lahko Macron, ki se predstavlja kot sredinski, progresivni socialno-liberalni politik, pridružil Aldeju. A svoje odločitve še ni sporočil in je tudi ni pričakovati pred junijskimi parlamentarnimi volitvami.

V Ljubljano bo prišel tudi predsednik poslanske skupine Aldeja Guy Verhofstad, ki ni znan le po ognjevitih govorih v evropskem parlamentu, ampak tudi po tem, da je predsedujoči parlamentarni skupini, ki bo sodelovala v pogajanjih z britansko vlado v okviru brexita.

In o čem bo razpravljalo približno 250 delegatov Aldeja v Ljubljani? Prvi dan se bodo posvetili svetemu gralu liberalcev, svobodi, in čedalje pomembnejši temi - varnosti v Evropi. Liberalci se že dalj časa poigravajo z razvijanjem ideje o univerzalnem temeljnem dohodku, temi bosta še zaposlovanje in položaj žensk v kmetijstvu. V resolucijah bodo obravnavali tudi številne druge teme, ena bolj žgočih bo umik ZDA iz pariškega okoljskega dogovora.

Svet Aldeja ima tudi nekaj slovenske notranje politične dimenzije, saj je članica te politične skupine poleg SMC tudi Zavezništvo. Predsednica te stranke Alenka Bratušek je dejala, da jih k pripravi sveta niso povabili, čeprav imajo formalno enakopraven status v stranki. Bodo pa, kot je dodala, na svetu Aldeja navzoči in po svojih močeh prispevali k temu, da bo dogodek uspešen. Sveta Aldeja se bo udeležila tudi evropska komisarka Violeta Bulc, ki je šla v Bruselj namesto Bratuškove.