Evropska pomoč Sloveniji, a le za banke?

Alenka Bratušek: Z BS se vlada pogovarja tudi o pomoči iz sklada ESM. Neuradno bo sanacija bank stala pet milijard.

Objavljeno
26. september 2013 22.16
reu/GERMANY/
Tanja Starič, notranja politika
Tanja Starič, notranja politika

Ljubljana – »Seveda se vlada pogovarja z Banko Slovenije tudi o možnosti, da bo morala Slovenija zaprositi za pomoč iz stalnega evropskega reševalnega sklada ESM,« je danes potrdila premierka Alenka Bratušek in hkrati poudarila, da so to »le pogovori«.

»Špekulacije niso potrebne,« odgovarja predsednica vlade na vse glasnejše neuradne napovedi, da bodo rezultati stresnih testov bank slabši, kot se pričakuje in da bo Slovenija prisiljena zaprositi za evropsko pomoč.

Vlada načrtuje za sanacijo bank 1,2 milijarde evrov, neuradno pa bo ta znesek precej višji, vsaj pet milijard evrov.

Po besedah Bratuškove se bodo odločili, kako nadaljevati, ko bodo na začetku oktobra končani stresni testi. Če bo Slovenija zaprosila za evropsko pomoč pri sanaciji bančnega sistema, to ne pomeni prihoda trojke, bi pa država prav tako dobila rigorozen program ukrepov, ki bi ga morala izpolniti.

Za to pomoč je že zaprosila Španija, o njenih izkušnjah pa pišemo v jutrišnjem Delu.

Bratuškova je pred ponedeljkovim obiskom šefa evroskupine Jeroena Dijsselbloema v Sloveniji povedala, da mu bo vlada zelo natančno predstavila, kaj je naredila in kaj načrtuje. Prepričana je, da bo svoje obljube izpolnila. »V zvezi s sanacijo bank pa bom tudi jaz imela za gospoda kakšno vprašanje,« pravi Bratuškova. Po njenih besedah je Slovenija »naredila vse, da bi se slabe terjatve iz bank lahko prenesle na slabo banko«, a so »neke stvari v evropski komisiji potekale zelo počasi«.