Evropski liberalci v Ljubljani o Evropi prihodnosti

Na današnjem srečanju stranke pripravljajo manifest za prihodnje evropske volitve. Želijo si več kot 100 poslanskih mest.

Objavljeno
03. junij 2017 15.59
Alde
Mo. B., STA
Mo. B., STA
Predsednik stranke Alde, nizozemski evropski poslanec Hans van Baalen je na novinarski konferenci ob današnjem zasedanju sveta stranke Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo (Alde), ki poteka v Ljubljani, izrazil pričakovanje, da bodo liberalne stranke po naslednjih volitvah v Evropski parlament v 2019 zasedle več kot 100 sedežev.

Na današnjem srečanju stranke pripravljajo tudi manifest za prihodnje evropske volitve, je na novinarski konferenci, ki se je je udeležil skupaj s slovenskim premierom Mirom Cerarjem ter evropsko komisarko iz Slovenije Violeto Bulc, pojasnil van Baalen. Ob tem je poudaril, da so za liberalce pomembne tudi nacionalne volitve. »Liberalci po Evropi smo ponosni na vašega premiera Cerarja, evropsko komisarko Violeto Bulc ter vse ostale v Sloveniji, ki skrbijo, da liberalizem v Sloveniji funkcionira,« je še dodal.

Cerar je poudaril, da je sam »velik zagovornik EU«. »Prizadevam si za Evropo prihodnosti, ki bo šla v razvoj, ki bo v svetu konkurenčna in bo imela v mislih prihodnje generacije. Prizadevam si za Evropo, ki bo zagotavljala rast, bila razvojno moderna, ki se bo borila proti vsakemu populizmu ter izkrivljanju temeljnih demokratičnih vrednot, na katerih Evropa že 70 let živi v miru,« je dodal premier Cerar.

Izrazil je željo, da bi bila Evropa in sedemindvajseterica v prihodnje še vedno enotna, vključujoča, solidarna in takšna, da bi znala prisluhniti državljanom po vsej Evropi, da bi znala vključevati tudi tiste, ki še niso v EU, a so že del evropske družine. »Ob tem, ko zagovarjamo napredek, ne smemo pozabiti tudi na človeka,« je opozoril.

Tudi o poenotenju cestninjenja

Bulčeva se je podobno kot že v svojem uvodnem nagovoru dotaknila predvsem tem, ki jih pokriva kot evropska komisarka – promet, a tudi razogljičenje ter digitalizacija. Ni se mogla izogniti vprašanj o predlaganih rešitvah za cestninjenje v Evropi v prihodnje, ki so zadnje dni sprožili mnogo razprave ob predstavitvi zajetnega svežnja za posodobitev cestnega prometa.

»Pri iskanju učinkovitih rešitev za razvoj prometne infrastrukture smo se posluževali zelo liberalnega pogleda, ki gre do leta 2050. Morali smo razmišljati, kako bo promet in kakšne oblike prometa bomo uporabljali do takrat. Morali smo predreti mnoge tabuje, ki obstajajo v razmišljanjih o razvojnih trendih. En ključnih je bil način financiranja infrastrukture ter kako zagotoviti, da se bo lahko cestni promet na digitalnem področju vključeval z vsemi ostalimi prometnimi oblikami v multimodalne rešitve,« je pojasnila.

Po besedah Bulčeve je bila zato odločitev zelo jasna, da je treba odpreti smernice razvoja v smeri digitalizacije, zaračunavanje cestnin pa usmeriti v princip 'onesnaževalec in uporabnik plača'. Ob tem pa je spomnila, da naj bi bile spremembe uveljavljene šele v letu 2027, torej je predvideno še prehodno obdobje.

Iskanje skupnih stališč

Predsednik stranke Alde van Baalen je sicer danes na vprašanja novinarjev komentiral umik ZDA iz pariškega podnebnega sporazuma ter prihodnost EU brez Velike Britanije. Glede umika ZDA iz okoljskega sporazuma je spomnil, da bo morda v prihodnosti kak drug predsednik ZDA, ki bo razmišljal drugače in bodo morda tudi ZDA v prihodnje spremenile stališče.

Kar se tiče brexita, pa je poudaril, da gre »za odločitev Britancev, ki nam morda ni všeč, jo pa moramo spoštovati«. Izrazil je obžalovanje, da mnogi mladi Britanci, ki so protestirali zaradi brexita, na referendum sploh niso šli. Ob tem pa ugotavljal, da bo treba najti hitro rešitev za finančna vprašanja, zaščititi britanske državljane v EU in EU državljane, ki živijo na Otoku. »Najti bo treba nov način sodelovanja, ne le gospodarskega, ampak tudi na drugih področjih,« je še dodal.