Evropsko opozorilo za zdravstvo

V našem zdravstvenem sistemu imamo največ težav z njegovim financiranjem.

Objavljeno
19. september 2014 21.33
jsu-Mnenja / SP
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika

Ljubljana – Na prvem mestu slabosti našega zdravstva je slab sistem plačevanja zdravstvenih storitev, so prepričani v Svetovni banki, evropski komisiji in evropskem observatoriju, je povedala Elda Gregorič Rogelj z ministrstva za zdravje na simpoziju zdravniške zbornice.

Simpozij z naslovom Ali kodirni sistem v Sloveniji sploh deluje?, na katerem je nastopila tudi Elda Gregorič Rogelj, je odprl najpomembnejše vprašanje slovenskega zdravstva: njegovo financiranje. V nabito polni veliki dvorani Domusa Medice so se zbrali vsi akterji zdravstva in bolniki. Manjkal je le ključni partner – ZZZS (javna zdravstvena blagajna), ki ima 2,3 milijarde za zdravstvo zbranega denarja in je za financiranje odgovoren. A iz ZZZS ni bilo nikogar. »To je neodgovorno ravnanje, ki največ pove o ZZZS in Samu Fakinu,« je dejal doktor ekonomije Boris Pleskovič, podobno pa so se obregnili ob ZZZS tudi vsi drugi govorci.

Dobra milijarda evrov, to je 45 odstotkov vsega denarja, ki ga ZZZS zbere, je namenjenega za plačevanje bolnišničnih storitev. Toda način, kako ZZZS razdeljuje ta denar, ni transparenten. Denar ne sledi bolniku, kot bi po uvedbi sistema plačevanja po skupinah podobnih primerov (SPP) moral, cene so poljubne. Leta 2003, ko je bil sistem SPP uveden, namreč niso bile določene prave cene, ampak so bile izračunane iz proračunov bolnišnic. Še zdaj, enajst let pozneje, ne vedo, kakšne so prave cene. Slovenija je zato od Evrope dobila opozorilo, da je treba sistem nadgraditi, nadzorovati in da potrebuje pravega skrbnika. Šele po tem naj se Slovenija ukvarja z organiziranostjjo zdravstva, mrežo in odpravi še druge slabosti.

»To je desetletje zamujenih priložnosti. Bili smo neuspešni pri poskusih prenove. Nismo imeli volje, ne moči, da bi vzpostavili bolj pravičen sistem plačevanja, ki bi zagotavljal stabilnost zdravstva. Slabosti smo v zadnjih letih celo poglobili. Najbolj odgovorno za to je ministrstvo za zdravje, ZZZS pa bi moral odigrati vlogo aktivnega kupca,« je dejala ekonomistka Elda Gregorič Rogelj, ki zadnjih pet let na ministrstvu za zdravje vodi direktorat za ekonomiko v zdravstvu.

»Najbolj so prizadeti tisti, ki skrbijo za visoko kakovost zdravljenja in varnost. Pridobijo pa tisti, ki nimajo ustreznih kadrov, kjer je slab pristop, slaba kakovost,« je dejal Ivan Eržen z Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja. » ZZZS zlorablja sistem SPP. V praksi je tako, da plača ZZZS najnižje cene za neki poseg ne glede na dejansko kodiranje,« je povedal direktor celjske bolnišnice Marjan Ferjanc. Larisa Hajdinjak iz UKC Ljubljana je popisala velike težave, s katerimi se srečujejo: zdravniki porabijo zelo veliko časa za kodiranje, cene pa so na koncu pavšalne ali pa zdravljenje sploh ni plačano. Kako bi sistem lahko deloval, je povedal prof. dr. Philip Hoyle, soavtor sistema SPP iz Avstralije.