Fides napovedal celodnevno stavko

Ministrica Milojka Kolar Celarc: Fides izsiljuje, Stavka ne bo plačana.

Objavljeno
12. maj 2015 17.30
Milena Zupanič, Sandra Hanžič, notranja politika
Milena Zupanič, Sandra Hanžič, notranja politika

Ljubljana - Zdravniki bodo 28. maja stavkali. Stavko lahko prepreči ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, če podpiše nove standarde in normative, po kateri bi imeli za paciente več časa. Ministrica tega ne bo storila, stavke pa država ne bo plačala, je napovedala.

Po enourni opozorilni stavki zdravnikov 22. aprila se ni spremenilo nič, zdravniški sindikat Fides je zato danes napovedal 24-urno stavko, med katero bodo odpovedani vsi pregledi nenujnih bolnikov, nenujne operacije in preiskave. Fides zahteva predvsem dvoje: nove standarde in normative ter povišanje plač. Oboje bi rešila zdravstvena reforma, opozarjajo, ki pa je vlada sploh še nima pripravljene. Ministrici očita tudi ignorantski odnos do zdravnikov. Stavko lahko prepreči vladni podpis modre knjižice z novimi standardi in normativi zdravniškega dela ter začetek pogajanj za višje plače zdravnikov.

»Kategorično ne privolim v izsiljevanje,« je dejala ministrica, ki svoje delovanje z zdravniki ocenjuje za »zelo kooperativno«, ustanovila je delovno skupino, ki bo do poletja pripravila nove standarde in normative, tako za zdravnike kot tudi za medicinske sestre in babice, nato se bodo o njih začela pogajanja, je povedala. O stavki pa: »Stavka ne bo plačana, ker vlada ne krši nobenega dogovora v zvezi s kolektivno pogodbo ali česarkoli drugega.«

Reforma nujne pomoči

Ministrica pravi, da je prvi korak reforme reorganizacija nujne medicinske pomoči. A ne mine dan, da se ne bi skupaj oglašali župani, direktorji zdravstvenih domov in nekateri zdravniki, ki so proti novemu pravilniku za urejanje nujne medicinske pomoči. Sedanji vihar je prezgoden: pravilnik bo do 22. maja v javni obravnavi, do takrat na ministrstvu zbirajo pripombe, ki jih bodo - če bodo upravičene - vključili v pravilnik, napovedujejo. Ministrica je sicer glede sodelovanja z zdravniki optimistična: prejšnji teden se je sestala z ekipo zdravniške zbornice in se dogovorila za redno sodelovanje. »V kratkem bomo predstavili strategijo resolucije zdravstvenega varstva,« je napovedala.

Štiriindvajseturne stavke ne bo mogoče podaljšati, je pojasnil predsednik Fidesa Konrad Kuštrin, saj zdravniki nočejo oškodovati pacientov: »Zaradi pacientov upamo, da bo, zavračamo pa vse očitke o izsiljevanju.« Ministrici so bili pripravljeni pomagati s predlogi, pa jim ni prisluhnila, je bil kritičen. Stavki se bo najverjetneje pridružil sindikat družinskih zdravnikov Praktik.um; po Kuštrinovih besedah bo stavkala predvidoma večina slovenskih zdravnikov.

Žogico so zdravniki podali ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc in ministru za javno upravo Borisu Koprivnikarju oziroma drugim članom vlade, ki so se pripravljeni podpisati pod predlagane standarde in normative za zdravniško delo, ki izhajajo iz Modre knjige.

Razočarani so predvsem nad ministrico, saj se z njo nikoli niso pogovarjali o ustanovitvi delovne skupine, ki bo proučevala standarde in normative, ker želijo, da jih pripravi stroka in ne politika. Ko bodo sprejeti, se bodo znižali stroški zdravljenja posameznega pacienta, hkrati pa bodo pacienti deležni bolj kakovostne obravnave, je napovedal Fides.


Od Koprivnikarja pričakujejo, da bodo pogajanja stekla takoj, saj bi poleg plač radi spremenili tudi kolektivno pogodbo. Zahtevane plače, ki bi bila trikratnik slovenske povprečne, ne pričakujejo takoj, ampak želijo, da se začne vsaj proces spreminjanja. »Pripravljeni smo pomagati, če vlada oziroma zdravstveno ministrstvo ne vesta, kje dobiti denar, bomo pa še enkrat ponovili, kje denar odteka. Če odteče skozi koruptivne posle samo desetina, je to veliko,« je komentiral Kuštrin.

Tudi medicinske sestre razmišljajo o stavki

V Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Sloveniji (SDZNS) bodo začeli priprave na stavko, če do junija ne bodo dosegli dogovora o standardih in normativih v zdravstveni in babiški negi, so sporočili ob mednarodnem dnevu medicinskih sester. Kot je povedala njihova predsednica Jelka Mlakar, medicinske sestre še nikoli niso stavkale, saj se zavedajo, da s stavko najbolj prizadenejo paciente.

Tudi v Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije ter Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije opozarjajo, da ni kadrovskih standardov in normativov. Zapisali so, da so poslabšanje razmer v zadnjih letih občutili tako pacienti kot izvajalci zdravstvene nege. »Na deloviščih smo izčrpani in nas zaradi večletnega nezaposlovanja primanjkuje. Trenutno primanjkuje okoli 2300 izvajalcev zdravstvene nege.«