Finančno ministrstvo: Postopki za ustanovitev slabe banke potekajo normalno

Ministrstvo se je odzvalo na špekulacije tujih medijev zaradi katerih se je že povišal donos na slovenske obveznice.

Objavljeno
26. marec 2013 17.16
Posodobljeno
26. marec 2013 17.16
A giant Euro banner, featuring an image of a euro coin and promoting stronger European economic governance, is illuminated at night as it hangs on the side of the headquarters of the European Union commission at the Berlaymont Building, in Brussels,
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Ljubljana - Vsi postopki za prenos slabih bančnih terjatev in ustanovitev t.i. slabe banke potekajo skladno z zastavljenimi načrti, so v odzivu na špekulacije v tujih medijih glede Slovenije so poudarili na ministrstvu za finance.

V tujih medijih se ob dogajanju v zvezi s Ciprom množijo špekulacije, da bo Slovenija sledila otoški članici evrskega območja v prošnji za finančno pomoč. Ob tem kot ključni dejavnik večina izpostavlja predvsem uspeh nove vlade pri sanaciji razmer v bankah.

Donos na obveznice narasel

Zaradi vseh teh špekulacij se je danes na borznem trgu močno zvišala tudi zahtevana donosnost na slovenske 10-letne državne obveznice in prvič po lanskem oktobru presegla šest odstotkov.

Na ministrstvu za finance so spomnili, da je vsekorake v zvezi z ustanavljanjem Družbe za upravljanje terjatev bank v minulih tednih naredila še prejšnja vlada; v februarju je  potrdila statut omenjene družbe, ki je eden od nujnih pogojev za njeno ustanovitev, družba je bila ustanovljena in v sodni register vpisana 19. marca, imenovani so bili  neizvršni direktorji upravnega odbora ter vršilci dolžnosti izvršnih direktorjev, ki bodo svoje naloge opravljali do izvršnih direktorjev, izbranih na javnem razpisu.

Neizvrši direktorji slabe banke so:

Neizvršni direktorji so švedski strokovnjaki Arne Berggren, Lars Nyberg in Carl-Johan Lindgren ter prejšnji državni sekretar na ministrstvu za finance Andrej Šircelj. Izvršni direktorji pa so Slovenca Boštjan Gjerkeš in Aleš Koršič ter Šved Anders Torbjörn Ingemar Mansson.

Vlada je sprejela rudi že uredbo o izvajanju ukrepov za krepitev stabilnosti bank, ki določa merila in pogoje, ki jih morajo izpolnjevati banke, da so upravičene do ukrepov ter merila in pogoje za določitev in izvajanje posameznih sistemskih ukrepov za sanacijo slabih bančnih terjatev.

Bratušek je zagotovila, da je Slovenija stabilna

Ob tem na ministrstvu pozivajo tudi, naj se upoštevajo ponedeljkove izjave Bratuškove. Ta je v ponedeljek ob sprejemu nove vlade pri predsedniku republike Borutu Pahorju zagotovila, da je Slovenija stabilna država in da »kakršne koli primerjave s Ciprom v tem delu in času niso potrebne niti primerne«. Po njeni oceni Slovenija lahko svoje težave, tudi javnofinančne, rešuje sama.