Fischer zaupa Pahorju, da se lahko sami rešimo iz krize

Predsednika Avstrije in Slovenije sta izpostavila odlične odnose med državama. Delita si tudi mnenje o Siriji.

Objavljeno
02. september 2013 14.17
SLOVENIA-AUSTRIA-PAHOR-FISCHER
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Predsednika Slovenije in Avstrije, Borut Pahor in Heinz Fischer, sta po današnjih pogovorih izpostavila odlične odnose med državama.

Fischer je izrazil zaupanje, da lahko Slovenija sama reši svoje gospodarske in finančne težave, sicer pa predsednika delita tudi stališče glede reševanja krize v Siriji. Nujen je mandat Varnostnega sveta ZN, pravita.

Pahor je, da bo Evropska komisija sredi oktobra preverila izvajanje ukrepov, o naboru katerih smo jo prepričali maja. »Gre za vprašanje, ali so slovenske oblasti sposobne implementirati načrte,« je ocenil Pahor. Slovenija pri tem po besedah predsednika ne sme oklevati. »Zdaj je potreben pogum, politična odločnost, pa tudi dovolj političnega soglasja, konsenza, za to, da se ti ukrepi izvedejo,« je menil.

Na dodatno novinarsko vprašanje na to temo je Pahor menil, da je še mogoče ukrepanje brez velikih socialnih, političnih in drugih pretresov. Načrte vlade podpira, ampak je treba ukrepati zdaj, je poudaril in dodal, da mora vlada še septembra javnosti in parlamentu predstaviti konkretne ukrepe.

»Verjamem in si želim, da bi Slovenija svoje težave kar najbolje rešila,« pa je na drugi strani dejal Fischer. Kot je dodal, je najboljša pomoč, ki jo lahko Avstrija svoji sosedi nudi na bilateralni ravni, to, da kar najbolj podpira menjavo, sodelovanje, trgovino in prenos tehnologije med državama.

Druga raven je evropska raven »in pri tem lahko rečem le, da se je Avstrija doslej - brez samohvale - v EU vedno obnašala solidarno,« je izpostavil Fischer.

Fischer je kot eno od področij, na katerih bosta državi lahko sodelovali v prihodnjih mesecih, izpostavil tudi bližajočo se 100. obletnico začetka prve svetovne vojne, ki jo po njegovem mnenju moramo obeležiti »v smislu pogleda v prihodnost«.

Slovenski predsednik je tudi poudaril, da sta se z avstrijskim kolegom strinjala glede vprašanja Sirije. Po Pahorjevih besedah je uporaba kemičnega orožja proti civilnemu prebivalstvu v Siriji »strašna tragedija« in »grozljivo dejanje, ki je prepovedano po mednarodnem pravu«.

Mednarodna skupnost tak napad po Pahorjevih besedah »prav gotovo« mora sankcionirati. A je predsednik dodal, da sta se z avstrijskim kolegom strinjala, da mora te sankcije sprejeti VS ZN, ki je »poklican za to, da sprejme ukrepe, da se sankcionira tisti, ki je to grozljivo tragedijo povzročil«.

Sicer pa sta Pahor in Fischer po telefonu danes govorila tudi s hrvaškim predsednikom Ivom Josipovićem. Skupaj so se dogovorili, da se bodo od prihodnjega leta naprej enkrat letno srečevali na trilateralnih pogovorih. Prvo srečanje bo v Avstriji, je še povedal Pahor.

***

Heinz Fisher je na uradni obisk prispel včeraj. Skupaj s Pahorjem sta obiskala nemško govorečo skupnost v Sloveniji, ki zahteva status manjšine.

Z italijanskim premierom o terminalu Žavlje

Predsednik Borut Pahor in premierka Alenka Bratušek bosta danes ob robu Strateškega foruma Bled med drugimi sprejela tudi italijanskega premiera Enrica Letto. Pogovori naj bi bili namenjeni predvsem krepitvi dvostranskih odnosov, pričakovati pa je tudi izmenjavo stališč o spornem plinskem terminalu, ki ga Italija načrtuje v Žavljah.