Florijančič se odziva na Cerarjeve besede

Predsednik vrhovnega sodišča je negativno presenečen nad Cerarjevimi izjavami. Premier v odstopu: S sodiščem ne bom polemiziral.

Objavljeno
16. marec 2018 12.01
Be. B., Ma. F., STA
Be. B., Ma. F., STA

Predsednik Vrhovnega sodišča RS Damijan Florjančič se je z javnim pismom predsedniku vlade Miru Cerarju odzval na izjave, ki jih je lahko razumeti kot dvom o neodvisnem in nepristranskem odločanju sodišča v zadevi Drugi tir.

Florijančič v pismu navaja navedbe, ki jih je Cerar izrekel v včerajšnjem javnem nastopu na TV Slovenija. »Izjemno negativno presenečen sem nad takšnimi izjavami najvišjega predstavnika izvršilne veje oblasti in hkrati razočaran, ker jih je izrekel spoštovani in ugledni doktor in profesor prava, v preteklosti celo član in predsednik Sodnega sveta.«

»Sodnik je ravnal profesionalno«

V javnem pismu Florijančič obžaluje, da Cerar ni preveril dejstev, da je vrhovno sodišče istega dne zainteresirane medije obvestilo, da so dejstva preverili in da v postopku ni bilo neprimernih stikov. Predsednik vrhovnega sodišča je opozoril tudi, da obstaja posnetek, iz katerega je razvidno medsebojno komuniciranje med navedenim vrhovnim sodnikom in stranko. »Sam v tem primeru nisem zaznal nikakršnega neprimernega ravnanja, temveč nasprotno, njegovo pravilno in profesionalno držo.«

Miro Cerar in Jure Leben ob prihodu na glavno obravnavo v zadevi Drugi tir v sredo, 14. marca. Foto: Matej Družnik/Delo

Predsedniku sodišča se je glede na njegovo funkcijo zdelo nujno, da se odzove na izjave najvišjega predstavnika izvršilne veje oblasti v odnosu do druge veje oblasti, in še posebej sodne, za katero velja temeljno načelo neodvisnosti in nepristranskosti.

»Menim, da lahko upravičeno pričakujem, da se boste v prihodnje vzdržali tovrstnih izjav, ki ne glede na nadaljnja pojasnjevanja sodstva samega mečejo senco dvoma na pošteno, pravično in zakonito delo našega sodstva.«

Cerar: S sodiščem ne bom polemiziral

Premier v odstopu je v odzivu na ostro pismo Florjančiča navedel, da s sodiščem ne bo polemiziral. "»Vendar pa jasno povem, da se kot predsednik vlade in pravnik s to sodbo ne strinjam,« je dodal o odločitvi vrhovnega sodišča, da razveljavi referendum o zakonu o drugem tiru.

»Sodbo sodišča spoštujem in jo bom spoštoval. S sodiščem ne bom polemiziral ali vzpodbujal in plačeval ljudi, da pred sodno zgradbo protestirajo, kot to počno nekateri. Vendar pa jasno povem, da se kot predsednik vlade in pravnik s to sodbo ne strinjam,« je sporočil Cerar.

Dodal je, da mora vrhovno sodišče »po svoji funkciji soditi zakonito in nepristransko, prav tako mora biti ob tem zagotovljen videz zakonitosti in nepristranskosti sojenja. Glede na to, da je bila razsodba sodišča podana le nekaj ur po mojem skoraj enournem zaslišanju, se o tem sprašujem,« je zapisal v sporočilu za javnost.

Dodal je, da prav tako »seje dvom dejstvo o srečanju in razpravi o primeru še pred njegovim zaključkom na sodišču med sodnikom Erikom Kerševanom in gospodom Vilijem Kovačičem«.

Cerar sicer razume, da se predsednik vrhovnega sodišča postavi v bran pravosodju. »Tako držo sem v preteklosti, ob pogostih napadih na pravosodje in žaljivih označbah sodstva za krivosodje, večkrat pogrešal. Zato upam, da je to pismo predsednika vrhovnega sodišča znanilec nove dobe in prakse, ki bo dosledna, ne glede na to, iz katere politične smeri ali druge sfere bodo prihajali komentarji in kritike,« je še navedel.